Of het nu is om je tuin af te sluiten of om de inkijk te beperken, om je te beschermen tegen indringers of nog om de omtrek van je eigendom af te bakenen, omheiningen zijn populair. Dit zijn de voor- en nadelen van een soepele tuinomheining.
Het is een onvermijdelijke vraag wanneer je beslist om een terrein te omheinen: kies je voor een soepele omheining of een stijve versie? Laten we de eerste optie eens van naderbij bekijken, een optie die over het algemeen minder kostelijk is en makkelijker om te hanteren.
De voordelen van soepele tuinomheining
Er zijn twee soorten omheiningen verkrijgbaar bij speciaalzaken: flexibele en stijve. Beide worden in de eerste plaats gebruikt om een terrein af te bakenen, maar ze kunnen ook voor veel andere doeleinden gebruikt worden: ze beschermen tegen indringers (mensen of dieren), ze voorkomen dat dieren ontsnappen, ze kunnen de inkijk blokkeren als ze achter een haag worden geplaatst en tot slot kunnen ze ook gebruikt worden om klimplanten tegen te laten groeien.
Maar je moet dus kiezen tussen de twee soorten afsluitingen… Als je eenmaal weet hoeveel meter omheining je nodig hebt, en je hebt het soort palen en eventuele bijbehorende onderdelen gekozen, dan moet je beslissen of je een flexibele of een vaste omheining wil. Het eerste waar je aan moet denken is het transport. Stijve omheiningen worden geleverd in panelen, terwijl flexibele omheiningen op rollen verkrijgbaar zijn. Panelen kunnen snel zwaar en moeilijk hanteerbaar worden, terwijl rollen flexibele omheiningen gemakkelijker te plaatsen en door te knippen zijn.
Denk ook aan de maasgrootte van je omheining. Hoe fijner de mazen, hoe sterker en steviger de afrastering. De manier waarop de omheining gemaakt is, is ook belangrijk: gelaste draad is over het algemeen een garantie voor een goede kwaliteit, omdat de mazen in elkaar grijpen. Gedraaid gaas, met draden die één of twee keer rond elkaar gedraaid zijn en zo een ruit vormen, is daarentegen minder sterk.
De sterkte van de omheiningsdraad hangt ook af van het gebruikte materiaal. Onbewerkte staaldraad is dan wel stevig, het materiaal is ook vatbaar voor verwering en corrosie. Je kiest dus best voor een gegalvaniseerde of geplastificeerde versie. In het laatste geval beschermt een laag PVC tegen regen en heb je bovendien de keuze uit een bijna oneindig aantal kleuren.
Wat het budget betreft tot slot: hoe steviger het hek, hoe duurder het zal zijn. Reken op zo’n vijftig euro per lopende meter voor een stijf paneel, maar slechts een paar euro per meter voor een rol flexibele afsluitingsdraad. Nu rest je enkel nog om een keuze maken, rekening houdend met al deze factoren.