Hoewel naaktslakken zeer nuttig zijn in de natuur doordat ze organisch materiaal afbreken en de verspreiding van schimmels bevorderen, kunnen ze ook veel schade aanrichten in onze tuinen en moestuinen. Gezien deze dubbele rol is het cruciaal om te weten hoe we ze effectief kunnen beheersen.
Hoewel slakken zeker hun nut hebben in de natuur – ze spelen immers een rol als afbrekers van oragnisch materiaal en maken de verspreiding van paddenstoelen mogelijk – kunnen ze ook heel wat schade veroorzaken in tuinen en moestuinen. Er zijn twee manieren om hun aanwezigheid te beperken: vermijden dat ze in je tuin terechtkomen of ze op een natuurlijke manier verwijderen.
Preventieve maatregelen
Zoals met zoveel zaken is voorkomen beter dan genezen. Zorg er dus voor dat je de natuurlijke vijanden van slakken aantrekt, zoals kevers, mollen, egels en vogels. Om daarvoor te zorgen, moet je ze een schuilplaats bieden: een nestkastje voor de vogels of een stapel boomstammen of stenen voor de andere dieren.
Vergeet niet om afstotende planten te voorzien rond de moestuin: mosterd, cassia en afrikaantjes doen wonderen als natuurlijke barrières. Hou ook rottende plantenresten uit je tuin, want die trekken slakken aan. Hetzelfde geldt natuurlijk voor compost. Je legt compost dus best zo ver mogelijk weg van je moestuin! Je kan de planten ook omringen met uitdrogende materialen zoals houtas, zaagsel, dennennaalden of fijngemalen eierschalen. Zonder slijm kunnen slakken zich immers niet voortbewegen!
Geef tot slot minder vaak maar wel veel water. Door het water gericht te verdelen, alleen aan de basis van de planten die het nodig hebben, help je voorkomen dat je een groot moerasgebied creëert dat de ideale plek is voor slakken.
Hoe geraak je ervan af als ze er toch zitten?
Om ze te verjagen, kies je best voor ecologische oplossingen! Je kan bijvoorbeeld schijnschuilplaatsen maken. Wetende dat ze ‘s nachts leven en overdag een donkere, vochtige schuilplaats zoeken, kan je ze lokken in omgekeerde oude bloempotten gevuld met plantenafval of roggezemelen. De volgende ochtend kan je de slakken ver buiten de tuin weer vrijlaten.
Bier is ook een heel goede manier om ze te vangen. Vul aan het einde van de dag een schaal met bier en de slakken zullen onweerstaanbaar aangetrokken worden door de drank. Om te voorkomen dat nuttige insecten of egels er ook van drinken, plaats je best een deksel met gaatjes over de val.
De laatste optie is varenpurine, een krachtig slakkenbestrijdingsmiddel, of rabarberafkooksel. Houd er wel rekening mee dat het eerste product een vieze geur afgeeft!