Waarom je maar beter checkt of je aannemer een ‘inhoudingsplicht’ heeft

Als je met een aannemer in zee wil gaan voor het bouwen of verbouwen van je woning kijk je maar beter eerst na of er een zogenaamde inhoudingsplicht is. Waarom is dat het geval en hoe ga je daarbij te werk?

Umit Yildirim

Wat is het?

Als een bedrijf een beroep doet op een aannemer geldt er soms een zogenaamde inhoudingsplicht. Het bedrijf moet dan vooraleer het de facturen van de aannemer betaalt nakijken of die geen sociale of fiscale schulden heeft. Is dat het geval dan mag het bedrijf de facturen van de aannemer niet volledig betalen maar moet het daarop inhoudingen doen ten voordele van de fiscus en/of de sociale zekerheid.

Ook als particulier?

Als particulier heb je die verplichting tot inhouding niet. Toch is het ook dan aangewezen om vooraleer met een aannemer in zee te gaan na te zien of er geen sociale of fiscale schulden zijn bij de aannemer in kwestie. Is dat wel het geval dan sluit je er maar beter geen aannemingsovereenkomst mee af. Je riskeert dan namelijk dat de aannemer in kwestie in slechte financiële papieren zit en je werf niet correct zal afwerken.

Hoe te werk gaan?

Het is bijzonder eenvoudig na te zien of een aannemer sociale of fiscale schulden heeft. Je kan daarvoor terecht op de website Check inhoudingsplicht. Door het BTW nummer van de aannemer in te geven kan je meteen zien of er sociale of fiscale schulden zijn. Een kleine moeite dus die je heel wat miserie kan besparen.

Jan Roodhooft, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼