Het schandaal van scholen die gebouwd werden met slechte beton zorgt voor opschudding binnen de Britse regering, met meer dan duizend gebouwen die mogelijk aangetast zijn.
Een probleem dat teruggaat tot in de jaren 1950
Sinds de start van het nieuwe schooljaar stapelen de onthullingen over het gebruik van slecht beton bij de bouw van scholen sinds de jaren 1950 zich op. Deze situatie heeft geleid tot de volledige of gedeeltelijke sluiting van heel wat scholen. Soortgelijke problemen duiken ook op bij andere openbare gebouwen, zoals ziekenhuizen en rechtbanken.
Zorgwekkende cijfers
Volgens Brits premier Rishi Sunak heeft 95% van de 22.500 scholen in Engeland geen last van het probleem. Maar als 5% van de scholen wel getroffen zou zijn, zou dat neerkomen op 1.125 scholen. Hoewel de woordvoerder van Sunak zei dat het exacte aantal waarschijnlijk eerder in de honderden dan in de duizenden zou liggen, blijft er onzekerheid bestaan.
Een gespannen politieke context
Het schandaal komt op een delicaat moment voor de conservatieve regering, die aan de vooravond staat van de algemene verkiezingen volgend jaar. Na 13 jaar aan de macht krijgen de conservatieven kritiek te verduren vanwege de aftakeling van de openbare dienstverlening en de economische crisis die gepaard gaat met een inflatie, die de hoogste is van alle G7-landen.