Huurder of eigenaar: wie moet betalen om van huiszwam af te komen?

Huiszwam is een agressieve schimmel die hout uitdroogt en in staat is om alles op zijn pad te vernietigen, en zelfs een gebouw kan laten instorten! Wat moet je doen als je woning is aangetast? Is het de verantwoordelijkheid van de eigenaar of de huurder om de verwijderingskosten te betalen?

Huiszwam is een schimmel die zich onderscheidt door een pluizige, witte substantie die zich over alle oppervlakken verspreidt, maar voornamelijk op cellulosehoudende materialen, met name hout. Om te groeien, stuurt het dunne myceliumdraden uit en verspreidt het zich geleidelijk over het oppervlak van zijn slachtoffer. Deze draden kunnen enkele meters lang worden. Eenmaal goed gehecht aan het hout dringt de huiszwam er diep in door en voedt zich ermee. Bovendien heeft hij het vermogen om door bakstenen en vele andere materialen te dringen, wat hem gevaarlijk maakt omdat hij zich snel en wijd kan verspreiden.

Niet overal

Huiszwam groeit niet overal. Het heeft namelijk bepaalde gunstige omstandigheden nodig om te overleven en te gedijen:

– een hoge luchtvochtigheid (meer dan 25%);

– een stabiele temperatuur rond de 20°C;

– een afgesloten omgeving met weinig tot geen luchtverplaatsing;

– en, tot slot, duisternis.

Met andere woorden, een goed onderhouden en geventileerd gebouw heeft weinig kans om huiszwam te ontwikkelen.

Wie moet betalen?

Als het gebouw dat is aangetast door huiszwam bewoond is en de schimmel een dragend element van de gebouwstructuur aantast, wordt het gebouw als onbewoonbaar beschouwd, omdat huiszwam de stabiliteit van het gebouw bedreigt. Het wordt dan ook vaak "kanker van het gebouw" genoemd door vastgoedprofessionals.

In tegenstelling tot Frankrijk dekken verzekeraars in België de schade veroorzaakt door huiszwam. Als huurder is het eerste wat je moet doen, uiteraard, de eigenaar van het getroffen pand verwittigen. Als de schade structureel van aard is, maar is verergerd doordat de huurder heeft nagelaten de eigenaar tijdig op de hoogte te stellen, loopt de huurder het risico de eigenaar te moeten vergoeden. De huurder heeft namelijk de plicht om de eigenaar snel op de hoogte te stellen in geval van een probleem.

Een ander goed idee is om snel contact op te nemen met je verzekeringsmaatschappij. Geef zoveel mogelijk informatie door, zodat zij een dossier kan opstellen met de hulp van een door haar aangewezen expert. In de meeste gevallen is huiszwam een probleem dat tot de verantwoordelijkheid van de eigenaar behoort, maar het is ook mogelijk dat de expert concludeert dat de huurder de schuldige is, bijvoorbeeld vanwege onvoldoende ventilatie van de aangetaste ruimtes. In elk geval, of je nu eigenaar of huurder bent, aarzel niet om een tegenexpertise aan te vragen om je te verzekeren van de correctheid van de eerste analyse.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼