Canadese onderzoekers zochten inspiratie bij… spinnenwebben om een innovatief toestel te creëren dat waterdamp in de lucht kan veranderen in water.
In het licht van toenemende watertekorten ten gevolge van de klimaatverandering zoeken wetenschappers naar oplossingen om de toegang tot drinkwater te garanderen. Een team onder leiding van professor Michael Tam van de Universiteit in het Canadese Waterloo stelt een revolutionaire aanpak voor om water rechtstreeks uit de lucht te halen.
De natuur als inspiratiebron
Ze leven dan wel op aarde, spinnen moeten zich niet verplaatsen naar een waterbron om te drinken. Hun web, een sterk staaltje werkijver, houdt luchtvochtigheid vast. Kevers in de Namidwoestijn gebruiken dan weer hun getextureerde pantser om waterdruppels op te vangen. Geïnspireerd door deze natuurlijke processen ontwikkelden de onderzoekers een apparaat dat gebruik maakt van een emulsie op basis van was die verwekt wordt in cellulose.
Energie-efficiënt en milieuvriendelijk
Door koolstofneutrale en plantaardige materialen te gebruiken, wil het project zijn ecologische voetafdruk tot een minimum beperken. Bovendien staat energie-efficiëntie centraal in het project, met een indrukwekkend rendement: een oppervlak van één vierkante meter kan vijf liter water per uur produceren.
Naar een productie op grote schaal van drinkbaar water
De onderzoekers werken momenteel aan het ontwerp van een groter model om de wateropvangcapaciteit te vergroten. Daarnaast ontwikkelen ze een antimicrobieel middel om de drinkbaarheid van het verzamelde water te garanderen. Zou dit model, dat bovendien helemaal niet duur is, productieklaar gemaakt kunnen worden?