Nu jacuzzi’s steeds betaalbaarder worden, kopen veel Belgen er een voor in de tuin of op het terras. Lees hier waarmee je rekening moet houden voor je er een koopt.
Tegenwoordig is het niet meer zo ongewoon om een jacuzzi in je tuin of binnenshuis te installeren. De prijs van jacuzzi’s is gedemocratiseerd, net als het ontwerp, waardoor ze bijzonder eenvoudig te installeren zijn.
Welk model?
Jacuzzi’s van de nieuwste generatie zijn over het algemeen ontworpen om zowel binnen als buiten geïnstalleerd te worden. De uiteindelijke locatie moet je echter niet zonder nadenken uitkiezen. Je moet rekening houden met een aantal beperkingen verbonden bij de installatie, net als het feit dat je een jacuzzi gemakkelijk moet kunnen gebruiken wanneer je het wenst. Opblaasbare modellen zijn een must, omdat ze gemakkelijk kunnen worden verplaatst of zelfs gedemonteerd. En zorg er in elk geval voor dat er een stopcontact in de buurt is.
In welke ruimte?
Als je ervoor kiest om jouw spa binnen te plaatsen, kan je er het hele jaar door van genieten, ongeacht het weer. Je bent bovendien afgeschermd van nieuwsgierige blikken van je buren. En omdat de temperatuur in huis relatief stabiel is, verbruik je minder elektriciteit om het water in jouw bubbelbad te verwarmen dan buiten. Afhankelijk van de indeling van je huis kan je je jacuzzi in een kelder, serre of zelfs de garage installeren, zolang deze ruimtes maar goed geventileerd zijn. Vanwege de stoom die vrijkomt, is het immers noodzakelijk dat de ruimte waarin de jacuzzi wordt geïnstalleerd, is uitgerust als een badkamer. Dit wil zeggen met een effectieve ventilatie om vocht af te voeren, idealiter met een opening naar buiten, en met een vloer en muren die bekleed zijn met materialen die niet gevoelig zijn voor vocht en spatten. Tot slot moet de vloer antislip en waterdicht zijn en moet de draagkracht van de vloer worden gecontroleerd, vooral in een flat.
En buiten?
Als je geen zwembad hebt, is een spa in je tuin een geweldige manier om te ontspannen. Als je hem onder een afdak plaatst, kan je hem zelfs in de regen gebruiken. Kies in elk geval een plek waar je beschut zit. Je vermijdt daarnaast ook best om het bad in direct zonlicht te plaatsen, want dan verslijten de materialen waaruit het bad is opgebouwd sneller, zelfs als er een beschermende coating op zit. Bovendien zal het water in jouw spa door de warmte en het licht snel een onsmakelijke kleur krijgen, aangezien algen en andere bacteriën zich eerder ontwikkelen in direct zonlicht. En tot slot: hoewel het geluid van de motor van de pomp steeds stiller wordt, moet je ervoor zorgen dat je naaste buren er geen last van hebben.