Sinds 1 september moet een aannemer die je een ingebrekestelling stuurt wegens de niet-tijdige betaling van een factuur strikte spelregels naleven. Hoe moet zo’n aanmaning er voortaan uitzien en wat zijn de sancties als dat niet het geval is?
Eerste ingebrekestelling gratis
Als een aannemer je voortaan een ingebrekestelling stuurt dan is die ‘gratis’. Je aannemer kan je daar geen vergoeding voor vragen. Meer nog, je krijgt na de ingebrekestelling een nieuwe termijn van minstens 14 kalenderdagen om alsnog te betalen zonder dat je enige extra vergoeding buiten het factuurbedrag moet betalen.
Vormvoorwaarden
De ingebrekestelling moet ook aan strikte vormvoorwaarden voldoen. Zo moet de aannemer minstens het verschuldigde saldo van diens factuur en het bedrag van het schadebeding dat zal worden geëist bij de uiteindelijke niet-betaling aangeven. Verder moet hij ook de naam of de benaming en het ondernemingsnummer van zijn bedrijf (dat schuldeiser is) opgeven net als een beschrijving van de levering of dienst dat de schuld heeft doen ontstaan, alsook de datum van opeisbaarheid van deze schuld. De aannemer moet ook de wettelijk geregelde termijn (minstens 14 kalenderdagen) vermelden waarbinnen de schuld moet terugbetaald worden vooraleer enige kost, interesten of vergoedingen mogen worden gevorderd.
Zware sancties
Als je aannemer zich niet houdt aan deze regels en een foutieve ingebrekestelling stuurt en je betaalt daarna, dan kan je trachten het betaalde bedrag terug te vragen waarbij de aannemer dat niet nog eens kan innen. De aannemer riskeert ook nog eens strafsancties als hij kosten aanrekent voor een eerste ingebrekestelling of als die niet aan de wettelijke voorwaarden voldoet.
Nog dit : de nieuwe regels treden pas in werking op 1 december voor elke vervallen en onbetaalde schuld van een consument aan een onderneming die voortkomt uit een overeenkomst die werd afgesloten vóór 1 september wanneer de betalingsachterstand ontstaat vanaf 1 september.
Jan Roodhooft, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)