Werknemers ruilen steeds vaker hun bedrijfswagen in voor een mobiliteitsbudget, om dat voornamelijk te investeren in… vastgoed!
Volgens een analyse van HR-expert Attentia en Olympus Mobility besteedt de meerderheid van de werknemers die voor het mobiliteitsbudget kiezen, dat aan hun huisvestingskosten. Sterker nog: "Zes op de tien gebruikers van het mobiliteitsbudget kiezen voor een vergoeding van de huisvestingskosten, terwijl vier op de tien kiezen voor mobiliteitsoplossingen in de strikte zin van het woord."
Hoe werkt het mobiliteitsbudget?
Sinds maart 2019 kunnen werkgevers een mobiliteitsbudget aanbieden aan werknemers die in aanmerking komen voor een bedrijfswagen. Dit budget, dat varieert van €8.000 tot €10.000 per jaar, biedt flexibiliteit om te kiezen voor een zuinigere auto, een ander vervoermiddel of om huisvestingskosten te dekken voor wie op minder dan 10 km van het werk woont. Als dit budget niet volledig wordt gebruikt, kan het saldo in geld worden uitbetaald aan de werknemer.
De groeiende aantrekkingskracht van woningen
Meer dan 63% van de werknemers die gebruikmaken van het mobiliteitsbudget en niet kiezen voor een zuinigere auto, besteden het volledige bedrag liever aan huisvestingskosten. "Tijdens de eerste zes maanden van 2023 werd bijna 90% van het totale mobiliteitsbudget, voor alle gebruikers samen, besteed aan huisvestingskosten."
Het mobiliteitsbudget wint aan belang
De populariteit van het mobiliteitsbudget als alternatief voor de bedrijfswagen is onbetwistbaar. Bert Van Molle, Marketing Manager bij Olympus Mobility, legt uit: "Vorig jaar noteerden we een stijging van 60% van het aantal zakelijke klanten en een stijging van 90% van het aantal gebruikers in vergelijking met 2021. Het mobiliteitsbudget is vooral populair bij jonge werknemers die dicht bij hun werkplek wonen en geen auto nodig hebben. De nieuwe generatie zit niet te wachten op een bedrijfswagen en is op zoek naar een echt alternatief."