Na een overlijden krijgt de langstlevende partner wel eens het vruchtgebruik op een onroerend goed en andere erfgenamen de blote eigendom. Als het pand dan wordt verkocht of er een omzetting van het vruchtgebruik gebeurt rijst de vraag naar de waarde van dat vruchtgebruik.
Tabellen
Bij de omzetting van het vruchtgebruik is het van belang dat de waarde daarvan bepaald wordt. Geraken de vruchtgebruiker en de blote eigenaar het daar onderling niet over eens, dan kunnen zij een beroep doen op de tabellen die jaarlijks in het Belgisch Staatsblad worden gepubliceerd.
In die tabel staan percentages per leeftijd. Hoe jonger de vruchtgebruiker is, hoe langer die vermoedelijk nog van het vruchtgebruik kan genieten en hoe meer het vruchtgebruik waard is. Bovendien wordt een onderscheid gemaakt naargelang de vruchtgebruiker een man of een vrouw is.
Wat verandert er?
De laatste tabel werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 11 juli laatstleden. In die tabel gaan de percentages dat het vruchtgebruik waard is sterk omhoog. Dit is vooral een gevolg van het stijgen van de intresten. Bij de bepaling van de waarde van vruchtgebruik wordt nu eenmaal rekening gehouden met de stijgende levensverwachting en de evolutie van de intrest die op de markt kan worden verkregen.
Een voorbeeld
Waar de waarde van het vruchtgebruik van een 45-jarige vrouw in de vorige tabel nog 34.84 % was is dat thans gestegen naar 43.78 %. De waarde van het vruchtgebruik van een 55 jarige man ging dan weer van 25.76 naar 32.94 %. Deze stijging scheelt meteen een flinke slok op de borrel en is zonder meer goed nieuws voor vruchtgebruikers.
Jan Roodhooft, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)