Sinds 1 januari 2024 hebben Brusselse huurders een "voorkeursrecht" bij de verkoop van hun woning. Wat betekent dit voor verhuurders en huurders?
Het Brusselse parlement heeft de ontwerpbesluit afgelopen september met een overweldigende meerderheid goedgekeurd, ondanks verzet van sommige partijen die vreesden voor een verstoring van de vastgoedmarkt. Sinds 1 januari 2024 geldt het zogenaamde "voorkeursrecht" voor Brusselse huurders. Dit betekent dat huurders nu de mogelijkheid hebben om het onroerend goed dat ze bewonen met prioriteit te verwerven bij de verkoop ervan. Een maatregel die bedoeld is om de toegang tot woningbezit voor huurders te vereenvoudigen.
Voor wie geldt het?
Dit recht geldt vooral voor ongemeubelde woningen met een langlopende huurovereenkomst voor een hoofdverblijf. Huurders moeten er ook gedomicilieerd zijn. Het is echter niet van toepassing op kortlopende huurovereenkomsten, onderverhuur, medehuurders, studentenhuurovereenkomsten, of in bepaalde specifieke situaties zoals intrafamiliale verkopen, fusies van vennootschappen of verkoop van lijfrentes, alsook in geval van vruchtgebruik of naakte eigendom.
Hoe werkt het?
Concreet betekent dit dat wanneer de eigenaar van een onroerend goed in Brussel beslist om te verkopen, hij de huurder nu per aangetekende brief op de hoogte moet brengen. De huurder heeft dan 30 dagen de tijd om op het aanbod te reageren. Als de huurder het bod weigert of niet reageert, kan de woning te koop worden aangeboden. Maar als de woning uiteindelijk tegen een lagere prijs of tegen gunstigere voorwaarden aan een andere koper wordt aangeboden, moet de huurder hiervan op de hoogte worden gebracht. Hij heeft dan nog eens 7 dagen de tijd om zijn "voorkeursrecht" uit te oefenen.