Ik heb gebabysit op mijn kleine neefjes vorig weekend. Ik had hen op voorhand gezegd dat ze hun botten en anorak moesten meebrengen. Maar die hebben we niet nodig gehad: er was overal zon in het bos. Ik had twee doelen voor deze wandeling: de jongens wat uitputten en mooie bladeren vinden om doorzichtige herbaria mee te maken.
Voor de gelegenheid kocht ik kaders van verschillende formaten bij een discountwinkel. Met onbehandelde houten lijsten, om de ‘natuurlijke’ look te accentueren. Ik kocht er twee: er zijn telkens twee identieke kaders nodig omdat de planten tussen twee glazen platen worden geperst.
Ik moest enkel nog bladeren van varens verzamelen…
Je vraagt je misschien af: waarom niet kiezen voor de felgekleurde herfstbladeren? Rood, geel en bruin achter glas. Ik zou niet weten waarom niet! Maar ik vind varens gewoon bijzonder elegant, fijn en sierlijk. Één varen volstaat al om een lijst mee aan te kleden.
Welke bladeren je ook kiest, pluk ze vers!
Zo kan je ze in de best mogelijke omstandigheden drogen, zonder dat ze moeilijk te manipuleren zijn of beschadigen. Ik plaatste de varens tussen een paar vellen keukenpapier en legde er de grootste boeken uit mijn boekenkast op: het duurde twee weken voordat ze klaar waren om achter glas gezet te worden.
Gelukkig knutselde ik ze in mijn eentje in mekaar: je moet uiterst precies zijn!
Let erop dat je niet met je vingers op het glas komt. Als je vlekken maakt, zullen die meteen zichtbaar zijn. Positioneer de varen voorzichtig. Aarzel niet om een pincet te gebruiken als je de bladeren wil verplaatsen op de glasplaat.
De volgende stap is eenvoudig: maak een kader van wit karton, even groot als de glasplaat. Snij hem uit met een rand van anderhalve centimeter breed: het doel is om de zwarte ijzeren latjes te verbergen die je omplooit om het glas op zijn plaats te houden. Zo blijft er alle ruimte over die nodig is voor de transparantie en schoonheid van het herbarium.
Wat een discrete charme, deze plantaardige kader!
De gevangen varen zal natuurlijk zijn mooie groene kleur verliezen: in dat geval kan je hem vervangen (of gewoon zijn bruine kleur waarderen).
Verschillende transparante herbariums maken, zal het effect nog versterken: aan jou om te beslissen of je gaat voor diversiteit, door de grootte van de kaders te laten variëren, of eerder voor regelmaat door ze allemaal even groot te maken. Hoe dan ook, het is een project met een geslaagde look!