Wallonië: vergoeding voor prosumenten die getroffen worden door omvormeruitval?

De Waalse energieregulator Cwape stelt voor om prosumenten die het slachtoffer zijn van een uitvallende omvormer een bedrag toe te kennen van € 55 per jaar voor een gemiddelde installatie. Een bedrag dat door de belangenvereniging van zonnepaneleneigenaars als belachelijk bestempeld wordt.

solar panel

In juni van dit jaar gaf Waals energieminister Philippe Henry (Ecolo) aan Cwape (de Waalse regulator voor de elektriciteits- en gasmarkten) de opdracht om een ontwerp van decreet op te stellen dat een compensatie voorziet voor prosumenten die het slachtoffer zijn van het uitvallen van hun omvormer, in afwachting van de aanpassing van het distributienetwerk aan de sterke groei van de productie van zonne-energie.

Volgens het document, dat onze collega’s van L’Écho konden inkijken, is het voorstel om een jaarlijkse door de distributienetbeheerders betaalde forfaitaire compensatiebetaling in te voeren voor eigenaars "die te lijden hebben van een beperking van de injectie van hun installatie als gevolg van lokale overbelasting van het laagspanningsnet". Volgens de berekening van Cwape zou deze compensatie voor een gemiddelde installatie ongeveer 55 euro op jaarbasis bedragen (12,31 euro per kWe volgens de cijfers voor de eerste helft van 2023).

Voor BeProsumer, de belangenvereniging van eigenaars van zonnepanelen, is dit volgens L’Echo te weinig. Op een vraag in het Waalse parlement zei Philippe Henry dat hij het voorstel van Cwape had gekregen en dat zijn kabinet het aan het bekijken was. Zonder het gemiddelde bedrag van 55 euro te bevestigen of te ontkennen, gaf de Ecolo-minister aan dat het compensatiesysteem binnen de Waalse regering zou worden besproken. Het zou immers wel degelijk moeten gaan om een forfaitaire compensatie op basis van de geïnstalleerde capaciteit en de elektriciteitsprijzen. Bovendien heeft de Cwape voorzien dat de compensatie kan worden verhoogd als het probleem aanhoudt.

Voor Philippe Henry moet de nadruk tot slot liggen op het oplossen van de problemen in plaats van op compensatie. De Waalse minister van Energie wil de distributienetbeheerders responsabiliseren. Het zijn dus Resa, Ores en anderen die deze compensatie zouden moeten betalen, maar zonder die kosten te kunnen doorberekenen door hun distributietarieven te verhogen… Ongetwijfeld zal dat de betrokken operatoren op stang jagen!

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼