Als je met een aannemer in zee gaat zal die je wellicht een aannemingsovereenkomst of bestek laten ondertekenen met daarop een ganse reeks contractuele bepalingen. Een aantal van die clausules probeer je indien mogelijk maar beter te (laten) schrappen.
Het contract telt
Als je een discussie krijgt met je aannemer zal die zich vaak beroepen op zijn algemene voorwaarden om het gelijk aan zijn kant te krijgen. Die voorwaarden worden vaak eenzijdig in het voordeel van de aannemer opgesteld. Het is dan ook aangewezen dat je het contract (en de algemene voorwaarden) grondig naleest vooraleer je je handtekening voor akkoord plaatst. Hoe liever de aannemer het werk wil beginnen hoe groter de kans trouwens is dat die bepaalde clausules wil schrappen.
Prijsaanpassing
Als je met je aannemer een vaste prijs afsprak, dan gebeurt het wel eens dat hij in zijn ontwerpcontract vermeldt dat hij de aannemingsprijs toch mag verhogen als de prijs van bijvoorbeeld materialen of werkuren stijgt. Een dergelijke clausule schrap je maar beter.
Voorschot en tussentijdse facturen
Kijk ook na of de aannemer een voorschot vraagt en wanneer hij tussentijdse facturen wil sturen. Een voorschot vermijd je maar beter. Als je aannemer namelijk voor of in de loop van de werken failliet gaat, riskeer je je geld kwijt te zijn. Zorg er ook voor dat als de aannemer in schijven factureert het bedrag dat hij je aanrekent niet hoger ligt dan de waarde van de werken die al zijn uitgevoerd.
Aansprakelijkheid
Kijk ook na of er in de overeenkomst clausules staan waarin de aannemer zijn aansprakelijkheid wil beperken. Kijk na of je je daarin wel kan vinden. Schrap ook een eventuele clausule in het contract die zegt dat je door de woning te betrekken de werken zonder meer aanvaardt. Ga ook na of de aannemer een maximum stelt aan de schadevergoeding die je van hem kan vragen.
Jan Roodhooft, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)