Omdat je op de algemene vergadering van mede-eigenaars niet aanwezig kan of wil zijn geef je iemand volmacht om in jouw plaats te stemmen. Maar wat zijn de gevolgen als je lasthebber anders stemt dan wat je wilde?
Geef duidelijke instructies
Als je wil dat je gevolmachtigde op de algemene vergadering stemt zoals jij dat wil, dan is het belangrijk hem duidelijke steminstructies te geven. Die kan je ook op de volmacht zetten die je geeft. Zo kan je per punt van de dagorde van de algemene vergadering op je volmacht aangeven hoe je gevolmachtigde moet stemmen.
Hij houdt er zich niet aan
Houdt je gevolmachtigde zich niet aan de instructies en stemt die bv. op bepaalde punten voor waar jij een tegenstem wilde uitbrengen, dan kan je die stemming achteraf niet laten tegendraaien. Je kan dus niet zeggen dat je het met de stem van je gevolmachtigde niet eens was en dat deze moet worden rechtgezet. Het is met andere woorden de stem van je gevolmachtigde die telt ook al wijkt die af van wat jij eigenlijk wilde stemmen.
Dit kan overigens zware gevolgen hebben. Wilde je bv. tegen een bepaald voorstel stemmen en stemt je gevolmachtigde voor dan kan je later ook niet meer naar de rechtbank stappen om de beslissing van de algemene vergadering aan te vechten.
Schadevergoeding
Het enige wat je wel kan doen is een schadevergoeding te vragen van je gevolmachtigde die anders stemde dan wat in je steminstructie stond. Om zo’n vergoeding te krijgen zal je niet enkel moeten kunnen aantonen dat he lasthebber stemde in strijd met je instructies Je zal daarnaast ook de door jou ten gevolge van één en ander geleden schade moeten kunnen aantonen.
Jan ROODHOOFT, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)