Een (inbouw) of ander toestel in je huis is stuk. In dat geval heb je daarop minstens twee jaar garantie. Maar wist je dat er ook andere termijnen zijn waarmee je in zo’n geval bijkomend rekening moet houden?
Twee jaar garantie
Als je als consument een (inbouw-)toestel, meubelstuk of iets dergelijks koopt in een winkel heb je daarop minstens twee jaar garantie. De winkelier kan die garantietermijn enkel inkorten tot minimaal één jaar als het gaat om een tweedehandsgoed. Hij kan je wel een extra en bijkomende garantie geven bovenop de wettelijke garantie. Gebeurde de levering voor 1 juni 2022 dan zal je wel moeten bewijzen dat het gebrek al in de kiem aanwezig was bij de levering.
Melden binnen de twee maanden
Als er zich een gebrek voordoet in de goederen die je kocht, dan moet je dat gebrek aan de verkoper melden binnen de twee maanden vanaf de dag waarop je het gebrek had vastgesteld. Weet wel dat de verkoper en jij een langere termijn kunnen overeenkomen. Meld je het gebrek te laat, dan riskeer je geen garantie meer te hebben.
Verjaring
Raak je er onderling niet uit met de verkoper, dan moet je de zaak ook tijdig aanhangig maken bij de rechtbank. De wet zegt namelijk dat je rechtsvordering verjaart na verloop van één jaar vanaf de dag waarop je het conformiteitsgebrek hebt vastgesteld. Doe je dat niet dan zal de rechtbank je vordering afwijzen wegens laattijdig.
Jan Roodhooft, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)