Energieleverancier Eneco trekt zich terug uit Brussel

Opnieuw wordt de Brusselse gas- en elektriciteitsmarkt opgeschud: Eneco zegt alle contracten in de hoofdstad op. Klanten van de Nederlandse operator zullen dus op zoek moeten naar een nieuwe leverancier.

De nieuwe wetgeving die geldt in het Brussels Gewest, een initiatief van de huidige eco-socialistische meerderheid en door velen beschouwd als te vriendelijk voor wanbetalers, zorgt ervoor dat de ene na de andere energieleverancier vertrekt. Na MEGA en Octa+ laat nu ook Eneco de hoofdstad achter zich. Ter herinnering: terwijl een leverancier in de andere twee gewesten een contract na een bepaalde periode kan beëindigen als een klant niet betaalt, is de leverancier in Brussel, waar contracten minimaal drie jaar moeten lopen, verplicht om aan de klant te blijven leveren. Een onhoudbare situatie voor ‘kleine’ leveranciers, die zich genoodzaakt zien om hun contracten op te zeggen.

De soepelere regels die de PS en Ecolo in Brussel willen, zijn misschien gunstig voor consumenten, maar uiteindelijk zullen ze de concurrentie kapot maken, met het risico dat de prijzen uiteindelijk zullen stijgen. Op dit moment zijn er nog maar twee leveranciers over: Engie en TotalEnergies, beide van Franse origine. Wie zegt dat zij in de toekomst niet tot een akkoord zullen komen over een specifiek tariefsysteem in Brussel, gezien de regels die ongunstig zijn voor hen en de klant overmatig beschermen?

Meer dan 2.000 huishoudens getroffen

Eneco was al gestopt met in Brussel nieuwe contracten aan te bieden, maar zegt nu ook bestaande contracten voor particuliere klanten op. Momenteel hebben 2.700 huishoudens een elektriciteitscontract bij Eneco en 2.000 een gascontract. "De Brusselse klanten van Eneco ontvangen binnenkort een brief waarin hen wordt meegedeeld dat hun contract niet zal worden verlengd wanneer het afloopt," zegt Adeline Moerenhout, woordvoerster van Brugel, de Brusselse energieregulator. "Ze zullen dus een contract moeten afsluiten bij een nieuwe leverancier."

Lopende contracten zullen dus niet van de ene op de andere dag worden opgezegd. Klanten van Eneco zullen echter wel proactief op zoek moeten gaan naar een andere leverancier, "anders komen ze aan het einde van hun contract zonder leverancier te zitten", voegt de Brugel-woordvoerster nog toe. Bovendien hoeven ze niet te wachten tot het einde van hun contract om van leverancier te veranderen: dat kan nu al, met een opzegtermijn van vier weken.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼