Als je een beroep doet op een aannemer dan heb je garantie op zijn werk. Maar kan de aannemer die wettelijke garantie beperken en dit bv. in zijn algemene voorwaarden? Hoever kan je aannemer daar precies in gaan?
Zichtbare gebreken
Als je vaststelt dat er zichtbare gebreken zijn in de werken die bij jou werden uitgevoerd (bv. een vloertegel is gescheurd) dan is het belangrijk die op te merken op het moment van de oplevering. Weet dat de oplevering stilzwijgend zou kunnen gebeuren doordat je bijvoorbeeld de sleutels zonder voorbehoud in ontvangst neemt, de slotfactuur van de aannemer zonder voorbehoud betaalt enz.
Tienjarige aansprakelijkheid
Duiken er na de oplevering gebreken op die zo ernstig zijn dat ze de stabiliteit, stevigheid of duurzaamheid van de woning in het gedrang brengen dan is je aannemer daarvoor tien jaar aansprakelijk. Je aannemer kan zijn tienjarige aansprakelijkheid niet contractueel beperken of uitsluiten. Doet hij dat toch, dan zal zo’n beperking of uitsluiting niet geldig zijn
Lichte verborgen gebreken
Je kan je aannemer ook aansprakelijk stellen voor lichte verborgen gebreken (waarvoor je dus de tienjarige aansprakelijkheid niet kunt inroepen). Je moet die dan wel inroepen binnen een redelijke termijn nadat je ze hebt ontdekt. Bovendien zal je bij een discussie moeten aantonen dat het gebrek al ‘in de kiem’ aanwezig was op het moment van de oplevering van de werken (zonder dat je het toen al kon zien).
In de algemene voorwaarden van je aannemer of in de aannemingsovereenkomst is mogelijk een termijn opgenomen waarbinnen je lichte verborgen gebreken moet inroepen. Zo’n bepaling is vaak geldig tenzij je aannemer zijn aansprakelijkheid te ver inperkt. Zo wordt vaak aanvaard dat de waarborgtermijn voor lichte verborgen gebreken maximaal kan beperkt worden tot een jaar na de voorlopige oplevering.
Jan Roodhooft, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)