Je bent samen met je ex-partner nog eigenaar van een huis. Wie moet dan de herstellingen die nodig zijn aan het huis betalen? Waarom vraag je als je een herstelling wil laten doen voor de zekerheid best het akkoord van je ex-partner?
Als je uiteen gaat met je echtgenoot of samenwonende partner en je bent samen eigenaar van een huis dan duurt het wel eens een tijdje voor dat wordt verkocht of vooraleer één van jullie het overneemt. Vaak blijft één van jullie intussen wonen. Vaak rijst dan de vraag of diegene die verhuisde moet meebetalen in de herstellings- of verfraaiingswerken die na het uiteengaan gebeuren.
Akkoord vragen
Wil je werken doen aan de gezamenlijke woning en wil je dat je ex-partner daarvan zijn deel betaalt, dan vraag je best voor de zekerheid het schriftelijk akkoord van je ex-partner daarmee. Je kan meteen een bestek van enkele aannemers meesturen. Gaat je ex-partner akkoord om diens deel te betalen dan is er geen probleem. Gaat deze niet akkoord dan kan je beslissen de werken niet te doen, ze op je eigen kosten te doen of naar de rechtbank te stappen om je ex te laten verplichten mee te betalen.
Uitzondering
Op de voorgaande regel bestaat een uitzondering voor zogenaamde daden van behoud en van voorlopig beheer. Daarover kan je zelf beslissen zonder het akkoord van je ex te hebben. Je kan dan wel vragen dat je ex zijn deel daarin betaalt. Denk daarbij bijvoorbeeld maar aan het geval dat er een lek is dat je dringend moet laten herstellen en dies meer.
Jan Roodhooft, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)