Pellets: kan België zelfvoorzienend zijn?

Kunnen er in België genoeg pellets gemaakt worden om de volledige Belgische markt te beleveren?

Pellets

In het licht van een wereldwijde ecologische crisis benadrukt de Belgische houtenergiesector zijn belangrijke potentieel in het nationale energielandschap. De productie van Belgische pellets, voornamelijk uit de overschotten van de verwerking van naaldhout, lijkt de huidige vraag van de residentiële sector te overtreffen.

België en zijn energie-afhankelijkheid

België, dat momenteel voor meer dan 90% afhankelijk is van fossiele brandstoffen, waarvan het grootste deel geïmporteerd wordt, zou volgens de Belgische Interprofessionele Federatie voor Hout-Energie een manier kunnen vinden om meer zelfvoorzienend te worden dankzij de houtenergiesector. Door gebruik te maken van lokale grondstoffen zou de sector ons land minder afhankelijk kunnen maken van exporterende landen van fossiele brandstoffen en onze koolstofvoetafdruk kunnen verbeteren.

Vandaag de dag is verwarming goed voor ongeveer 75% van de energiebehoefte in ons land. Van de drie gewesten is Wallonië het meest houtintensief, ongetwijfeld omwille van geografische redenen.

Perspectieven van de pellet-industrie

Met de huidige productiecapaciteit zou België in theorie zelfvoorzienend kunnen zijn wat de residentiële verwarming met pellets betreft. De Belgische producenten hebben geïnvesteerd om hun productiecapaciteit te verdubbelen tot 1.003.000 ton per jaar in 2022, maar worden nu geconfronteerd met een huishoudelijk verbruik dat geschat wordt op de helft van die hoeveelheid. Dus ja, België zou zelfvoorzienend kunnen zijn in pelletproductie, als de vraag zou verdubbelen…

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼