Het Brusselse Gewest heeft een beslissende stap gezet in de strijd tegen woningleegstand.
Voor het eerst is de Brusselse uitvoerende macht naar de rechter gestapt voor een eigenaar die de wooncode voor leegstand overtreedt. Nadat die twee waarschuwingen negeerde, velde de rechtbank op 18 oktober een vonnis.
Belangrijke gevolgen
De verhuurder, die in Vlaanderen woont en bij verstek werd veroordeeld, moet de leegstand van zijn woning, die sinds 2021 niet bewoond is, aanpakken. Er hangt hem een dwangsom boven het hoofd van €100 per dag vertraging, met een maximum van €100.000.
Niet zomaar een boete
Het doel van deze actie is niet financieel, maar dient eerder om speculatieve bezetting tegen te gaan en leegstaande panden weer op de markt te brengen. Dat zegt het kabinet van Nawal Ben Hamou, de bevoegde staatssecretaris, die blij is met de uitspraak van de rechtbank.
Reacties en perspectieven
José Garcia van het Huurderssyndicaat verwelkomt deze maatregel in de strijd tegen 20.000 leegstaande woningen. Olivier Hamal, voorzitter van het Eigenaarssyndicaat, benadrukt het belang van het naleven van de wet. Andere acties zouden dit voorbeeld kunnen volgen.
Een grote uitdaging
Er bestaat geen register van leegstaande woningen in Brussel, maar de autoriteiten hebben 5.000 leegstaande woningen geïnventariseerd. Een studie van de ULB en de VUB schat het aantal echter op 17.000 tot 26.400. Voor 2023 zijn 554 dossiers in behandeling.