6 tips om een onbetrouwbare aannemer te herkennen

Sinds kort kan je online opzoeken of een aannemer een bestuursverbod heeft gekregen. Wat moet je daar precies van weten? En welke andere mogelijkheden heb je om te achterhalen of de aannemer waar je mee in zee wil gaan niet onbetrouwbaar is?

home builder

Geregeld lees je in de pers verhalen van mensen die voor het bouwen of verbouwen van hun woning in zee gaan met een malafide aannemer. Vaak betalen zij ruime voorschotten waarna de aannemer … met de noorderzon verdwijnt of is de kwaliteit van het geleverde werk zonder meer lamentabel. Door een aantal voorzorgen te nemen bij de keuze van je aannemer kan je dit risico beperken (zonder het evenwel volledig te kunnen uitsluiten).

Een nieuwe online tool van de overheid

Sinds kort heeft de overheid een nieuwe tool online gezet onder de benaming ‘justban’. Via die tool kan je opzoeken of een aannemer waarmee je overweegt in zee te gaan al dan niet een bestuursverbod heeft gekregen. Is dat wel het geval dan ga je maar beter niet in zee met de aannemer in kwestie. Op de site log je in met je e-id of via Itsme. Je kan dan zoeken op naam of op het ondernemingsnummer. JustBan vermeldt op dit moment echter alleen nog maar strafrechtelijke bestuursverboden. Volgend jaar zullen ook de burgerlijke bestuursverboden daaraan worden toegevoegd. Weet wel dat het feit dat een aannemer niet op deze lijst staat nog niet noodzakelijk betekent dat je met een correcte aannemer te maken hebt.

Eigen lijsten bouwsector

Ook binnen de bouwsector zelf werden er onlineplatformen ontwikkeld waarop je als bouwheer op zoek kan gaan naar een betrouwbare aannemer. Zo is er de website Vind uw Aannemer die uitgaat van de Bouwunie. Embuild (zijnde de vroegere Confederatie Bouw) heeft op haar beurt twee online platformen. Op de site Build your home staan aannemers die lid zijn van Embuild en geen fiscale of sociale schulden hebben. Daarnaast is er ook de website Construction Quality | Certificeert kwaliteitswerk waarop aannemers staan die een kwaliteitslabel kregen.

Check inhoudingsplicht

Hoewel je als particuliere bouwheer geen inhoudingsplicht hebt, kijk je voor je met een aannemer in zee gaat best na of die geen sociale en/of fiscale schulden heeft. Is dat wel het geval dan sluit je er maar beter geen aannemingsovereenkomst mee af. Je riskeert dan namelijk dat de aannemer in kwestie in slechte financiële papieren zit en je werf niet correct zal afwerken. Het is overigens bijzonder eenvoudig na te zien of een aannemer sociale of fiscale schulden heeft. Je kan daarvoor terecht op de website Check inhoudingsplicht. Door het BTW nummer van de aannemer in te geven kan je meteen zien of er sociale of fiscale schulden zijn.

Balans nakijken

Is de aannemer een vennootschap, dan kan je de balans daarvan allicht raadplegen via de website Consult (nbb.be). Op deze website kan je bijvoorbeeld zien hoe groot het eigen vermogen is van de vennootschap, of er de laatste jaren winst of verlies werd gemaakt en dies meer. Wet wel dat de balans niet altijd alleszeggend is. Je kan ook een betalend rapport vragen van een zogenaamd handelsinformatiekantoor over de financiële toestand van de aannemer. Je zou ook de website SOC. COM. – HANDELSVEN. (fgov.be) kunnen nazien. Zijn er daar opvallende wissels in het bestuur of de maatschappelijke zetel van de vennootschap te zien dan kan dat al eveneens soms vragen doen rijzen.

De aannemer ‘googelen’

Door de aannemer te ‘googelen’ kan je soms een idee krijgen van wat de ervaringen zijn van andere bouwheren met de aannemer in kwestie. Weet dat het niet is omdat er sprake is van een negatieve beoordeling dat je sowieso te maken hebt met een onbetrouwbare of slechte aannemer. Je moet veeleer kijken naar wat de algemene teneur is van de reviews die online over de aannemer worden gegeven.

Te hoog voorschot vermijden

Het is tenslotte aangewezen te vermijden een te hoog voorschot aan de aannemer te moeten betalen. Probeer het voorschot dan ook zo laag mogelijk te houden. Weet nu eenmaal dat je het voorschot wellicht ‘kwijt bent’ als de aannemer na de betaling ervan failliet gaat.

Is de aannemer veel goedkoper dan andere aannemers dan kan dat eveneens een aanwijzing zijn. Als iets te mooi is om waar te zijn ben je ook maar beter voorzichtig.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼