In een tijd waarin iedereen het over de isolatie van gebouwen heeft, komen er steeds meer stemmen op tegen het gebruik van isolatiematerialen met een dubieuze ecologische voetafdruk. Is karton dan eindelijk de langverwachte ecologische en effectieve alternatieve isolatie?
Karton, vaak beschouwd als niets meer dan verpakkingsmateriaal, blijkt een uitstekende warmte- en geluidsisolator te zijn. Een groeiend aantal bedrijven wereldwijd begint naam te maken door karton te recyclen tot isolatiepanelen, zoals het Franse bedrijf BAT’IPAC met de IPAC, een zelfdragend paneel gemaakt van gerecycleerd karton. Deze honingraatpanelen, aanpasbaar aan verschillende ondergronden, bieden isolatieprestaties vergelijkbaar met traditionele materialen.
Prestaties en voordelen
Volgens BAT’IPAC heeft de IPAC een thermische weerstand (R-waarde) van 6,66 m²·K/W en een thermische geleidbaarheid (λ-waarde) van 0,030 W/m·K. Het zorgt voor een thermische vertraging van 15 uur en opmerkelijke geluidsisolatie, waarbij luchtgeluid met 44 decibel wordt verminderd. Bovendien maakt de brand- en waterbestendigheid het bijzonder geschikt voor verschillende toepassingen in de bouw.
Praktisch gebruik
Voor doe-het-zelvers is het zelfs mogelijk om verpakkingskarton te gebruiken om muren of zolders te isoleren. Hoewel dit minder conventioneel is, kan het nuttig zijn om een extra isolatielaag toe te voegen, vooral op muren die het meest aan de kou zijn blootgesteld. Het is echter cruciaal om het karton te beschermen tegen vocht en ongedierte.
Een milieuvriendelijke keuze
Naast zijn prestaties wordt karton beschouwd als een milieuvriendelijke optie. Het sluit zich aan bij andere natuurlijke materialen zoals hennep- of schapenwol in de strijd voor een milieuvriendelijkere bouw.