Wanneer u een van uw panden wil verhuren, realiseert u zich dat het gekraakt is. Welke stappen kunt u ondernemen? En wat zegt de wet hierover?
Tot het najaar van 2017 werd kraken in een leegstaand pand niet als een strafbaar feit beschouwd. Dit was problematisch omdat eigenaren of huurders van een leegstaand pand geen snel en effectief rechtsmiddel hadden om het pand te ontruimen. In verschillende steden heeft het aantal gekraakte panden aanzienlijke proporties aangenomen. Criminele organisaties hebben snel gebruik gemaakt van dit gaatje in de wet om leegstaande panden te bezetten, tot wanhoop van eigenaren van onroerend goed.
Gelukkig evolueerde de wetgeving uiteindelijk. De wet bepaalt nu immers dat de procureur des Konings een uitwijzingsbevel kan uitvaardigenop basis van een gewone strafrechtelijke klacht, maar dat het vervolgens aan de onderzoeksrechter is om binnen 72 uur te oordelen over de evenredigheid en rechtmatigheid van dit bevel. Deze bevoegdheid van de onderzoeksrechter staat los van een gerechtelijk onderzoek. Het is daarom noodzakelijk om een klacht in te dienen.
Merk ten slotte op dat deze ontruimingsregels niet alleen van toepassing zijn op krakers. Deze zijn ook geldig voor bewoners zonder titel of rechten.
Hoe nu verder?
Concreet vraagt de eigenaar van de woning die door krakers wordt bewoond aan de politie om de personen en voorwerpen uit het betreffende pand te evacueren. Daartoe moet de procureur een gemotiveerd verzoek indienen bij de onderzoeksrechter. Deze laatste moet zijn beslissing motiveren en een termijn van 72 uur respecteren. Indien de onderzoeksrechter het evacuatiebevel goedkeurt, kan elke benadeelde persoon binnen de 8 dagen nadat hij kennis heeft genomen van het evacuatiebevel beroep instellen bij de vrederechter. Deze moet worden aangeplakt op het te ontruimen terrein en persoonlijk worden overhandigd aan de personen op wie de ontruiming betrekking heeft. Indien het evacuatiebevel niet ter kennis van de betrokkenen wordt gebracht, gaat de beroepstermijn niet in.
Houd er ten slotte rekening mee dat de regels voor het uitzetten van een persoon op grond van een huurovereenkomst anders zijn.