We zitten dan misschien wel veraf van het record van dit jaar, maar in 2024 blijven we niet gespaard van een nieuwe stijging van het Kadastraal Inkomen. Die stijging wordt geschat op 4,1% volgens onze collega’s van de Franstalige krant L’Écho.
Voor het aanslagjaar 2024 zou het indexeringscoëfficiënt voor het Kadastraal Inkomen volgens berekeningen van onze collega’s van de Franstalige krant L’Écho en gebaseerd op de consumentenprijsindex stijgen tot ongeveer 2,1773 (vergeleken met 2,0915 in 2023). Dat is een stijging met 4,1% ten opzichte van het ‘recordjaar’ 2023. Ter herinnering: door de zeer hoge inflatie in 2022 steeg het indexatiecoëfficiënt tussen 2022 en 2023 met 9,8%.
Het is geen verrassing dat deze stijging met 4,1% van dit jaarzal worden weerspiegeld in de onroerende voorheffing, omdat het kadastraal inkomen wordt gebruikt als basis voor de berekening ervan. Maar dat is nog niet alles! Zoals we dit jaar met name in het Brusselse Gewest zagen, hebben gemeenten en gewestelijke overheden ook hefbomen tot hun beschikking om het bedrag van de onroerende voorheffing te laten variëren. Ze kunnen dit doen door hun belastingtarieven en de opcentiemen voor de onroerende voorheffing te verlagen of te verhogen.
Eigenaars die hun woning bewonen, kunnen echter genieten van verschillende belastingverminderingen en premies, afhankelijk van de gemeente waarin ze wonen. In het Brussels Gewest is er bijvoorbeeld de Be Home-bonus van €153 (in 2023), terwijl Wallonië een vermindering van €125 per kind ten laste toepast (voor twee of meer kinderen in het huishouden). In Brussel wordt een korting van 10% per kind toegepast. Naast deze Gewestelijke toeslagen rekenen sommige gemeenten ook hun eigen toeslagen aan.
Als je moeite hebt om te betalen, aarzel dan niet om contact op te nemen met de belastingdienst in je gewest om te vragen naar betalingsmogelijkheden.