Heb je al eens gedacht aan het onderhoud van je ketel? Het is niet enkel nuttig, maar ook verplicht…
Wist je dat een verwarmingsketel die slecht of helemaal niet wordt onderhouden, vijf keer zoveel kans heeft om kapot te gaan en twee tot drie keer zo snel de geest kan geven? Gebrekkig onderhoud houdt ook een bedreiging in voor je gezondheid of zelfs je leven omwille van koolstofmonoxide, terwijl een goed onderhouden ketel minder verbruikt (8 tot 12%).
Dit alles heeft er toe geleid dat de overheid wetten heeft ingevoerd die het onderhoud van cv-ketels verplicht maken.
De wet is echter niet identiek voor een verwarmingsketel op stookolie en voor een verwarmingsketel op gas.
Jaarlijks onderhoud voor een verwarmingsketel op huisbrandolie
De verplichting om je stookolieketel te onderhouden, is opgenomen in het Koninklijk Besluit van 6 januari 1978.
Hierin staat dat het toestel om de 12 tot 15 maanden moet worden gecontroleerd.
De schoorsteen moet worden geveegd en de afvoerbuizen voor de verbrandingsgassen gereinigd. De brander moet ook worden gecontroleerd, correct worden afgesteld en een regeltest ondergaan door een technicus die is erkend door het Ministerie van Volksgezondheid in het gewest waar je woning zich bevindt.
De technicus zal ook de onderdruk in de schoorsteen, de opaciteit van de rook, het koolstofdioxidegehalte en de rooktemperatuur meten. Hij zal ook het verbrandingsrendement berekenen.
Voor het vegen, schoonmaken en controleren op lekken kan je een beroep doen op de diensten van een erkend technicus, een schoorsteenveger of een gespecialiseerd bedrijf.
Het onderhoud kost over het algemeen tussen de €150 en €200.
De verplichting om je gasketel te onderhouden, hangt af van het gewest.
Het Waalse Gewest vereist dat gasketels met een vermogen van meer dan 20 kW om de 3 jaar een onderhoudsbeurt krijgen. Dit onderhoud moet uitgevoerd worden door een technicus die is erkend door het Gewest.
In Brussel is er momenteel geen onderhoudsplicht. De ‘Association Royale des Gaziers Belges’ (ARGB) raadt echter aan om gastoestellen om de twee tot drie jaar te onderhouden.
In het Vlaamse Gewest moet je je schoorsteen om de 2 jaar vegen.
Daarbij moet de technicus onder andere controleren of de ruimte waarin de ketel staat goed geventileerd is en of de uitlaatgassen correct worden afgevoerd. Hij zal ook controleren of de gasleiding lekdicht is.
Er worden maatregelen genomen die verband houden met de samenstelling van de verbrandingsgassen om de kwaliteit ervan te controleren. Tijdens het onderhoud is de technicus verantwoordelijk voor het reinigen van de schoorsteen en het gedeelte tussen de afvoerbeveiliging en de schoorsteenaansluiting, en niet te vergeten de warmtewisselaar en de brander.