De coronacrisis en de lage rentevoeten zetten heel wat landgenoten ertoe aan om op zoek te gaan naar een plek om te wonen in het groen. Vandaag is de context echter helemaal anders en woningen op het platteland geraken moeilijker verkocht, vooral wanneer ze nog gerenoveerd moeten worden.
Het heeft maar enkele maanden geduurd voordat de gekte rond huizen op het platteland op zijn retour was. Op het hoogtepunt van de coronacrisis explodeerde het aantal transacties voor huizen op het platteland. In die mate zelfs dat we ons afvroegen of een blijvende uittocht uit de stad aan de orde was. Belgische stadsbewoners, die tijdens de lockdowns gedwongen werden om maandenlang opgesloten te zitten in hun appartement of huis, begonnen te dromen van het buitenleven. Dit ‘lockdown-effect’, gekoppeld aan de opmars van het thuiswerken, heeft kapitaalkrachtige gezinnen ertoe aangezet om de stap te zetten naar het platteland. Tijdelijk, maar in sommige gevallen ook permanent. Deze trend lijkt echter van voorbijgaande aard te zijn, want in de afgelopen maanden is de ‘trek naar het platteland’ niet in dezelfde mate blijven woeden.
Terwijl de verkoop van landbouwgronden, weilanden en bossen geen terugval kent, is er niet langer evenveel interesse in agrarische gebouwen en bouwgronden. En als er al interesse is, dan is dat vooral voor panden die in goede staat verkeren, een mooi uitzicht hebben en ver van overlast en lawaai liggen. Panden die gerenoveerd moeten worden of in minder aantrekkelijke gebieden liggen, zullen moeilijk een koper vinden.
Bovendien kiezen veel Belgen door de stijgende energiekosten voor kleinere woningen die minder duur zijn om te verwarmen. Ook in die context zijn hoeves en schuren die gerenoveerd moeten worden niet langer noodzakelijk in trek. Vooral omdat overal in België (en dus ook op het platteland) de verplichting tot energetische renovatie opdoemt, wat in het geval van grote gebouwen kolossale investeringen met zich meebrengt. Omdat materialen steeds duurder worden, kan de prijs van een renovatie hoger liggen dan die van nieuwbouw. En dan hebben we het nog niet eens over de terughoudendheid van banken om dit soort projecten te steunen…