Met de opkomst van de elektrische auto in ons land neemt ook het aantal aanvragen voor de plaatsing van laadpalen in gebouwen toe. Alleen is het verre van eenvoudig voor mede-eigendommen en heeft de overheid hier niet echt op geanticipeerd…
Langzaam maar zeker stapt de Belg over op elektrisch rijden. Zoals we allemaal weten, zullen er in 2035 in Europa geen nieuwe auto’s met verbrandingsmotor meer verkocht mogen worden, en het Brussels Gewest is zelfs al van plan om voertuigen met dieselmotor te weren vanaf 2030. Voertuigen met benzinemotor volgen 5 jaar later. Het is dus logisch dat appartementsgebouwen zich organiseren om te anticiperen op de komst van deze nieuwe voertuigen, of gewoon om ze vandaag al een plek te kunnen geven. En dat betekent maatregelen nemen en afspraken maken rond een aantal punten.
Welke soort?
Op dit moment vind je op de markt verschillende oplossingen om elektrische auto’s op te laden: private laadpunten (elke mede-eigenaar installeert zijn eigen station en sluit het aan op zijn eigen meter), private laadpunten die aangesloten zijn op een gemeenschappelijke meter, of gedeelde laadpunten die ook aangesloten zijn op de meter van het mede-eigendom. Om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de toekomst, raden we aan om in onderling overleg te werk te gaan.
Naarmate het aantal aansluitingen in appartementsgebouwen toeneemt, neemt ook het risico op overbelasting of zelfs stroomuitval toe. Het zal dan nodig zijn om de elektrische aansluiting van het gebouw op het stroomnet te versterken. Je denkt dan ook best van in het begin na over dit aspect om zo te investeren in een aanpasbaar, betrouwbaar systeem. In Brussel is de vraag al beantwoord: als het gebouw meer dan drie appartementen en drie parkeerplaatsen of garages bevat, moet de installatie van oplaadpunten collectief worden aangepakt.
Welk vermogen?
Ook hier bestaan er verschillende oplossingen: een bestaand stopcontact en een verlengsnoer gebruiken, een laadpunt installeren dat wisselstroom levert of kiezen voor een snellaadpaal die gelijkstroom levert. Alles hangt af van het aantal laadpunten dat gepland is, maar ook van de kwaliteit van de elektrische installatie van het gebouw. Het is aan de syndicus, de vereniging van mede-eigenaars of de verhuurder om samen met de bewoners de behoeften te bepalen en vervolgens de beste configuratie te kiezen. Aarzel niet om je netwerkbeheerder om deskundig advies te vragen.
Wat zegt de wet?
Bij een individueel geplaatst laadpunt geeft de wet op mede-eigendom het recht om kabels en leidingen te leggen in gemeenschappelijke ruimten, zij het onder bepaalde voorwaarden en als dat de betrokken bewoner zelf instaat voor de kosten. Uiteraard moet de syndicus of vereniging van mede-eigenaars twee maanden op voorhand op de hoogte gebracht worden van de plannen. De aanvraag wordt ter stemming voorgelegd op de algemene vergadering.
In het geval van gedeelde voorzieningen moet de syndicus een dossier samenstellen dat besproken wordt op de algemene vergadering. Net als bij een privaat laadpunt is een tweederde meerderheid vereist. Als het voorstel wordt goedgekeurd, worden de installatiekosten verdeeld onder de mede-eigenaars op basis van hun aandeel in het gebouw. De gebruikskosten worden gedragen door zij die opladen. Bij meningsverschillen kan de zaak worden voorgelegd aan de vrederechter.
Laadpalen binnenkort verplicht?
Het is geen geheim dat de Europese overheden de overstap naar elektrisch rijden willen versnellen. In 2018 werd een richtlijn goedgekeurd die de installatie van laadpunten in bepaalde residentiële en niet-residentiële gebouwen verplicht maakt. Dit werd vervolgens in lokale regels gegoten door de drie gewesten van het land in 2020 en 2021.
In Wallonië gelden de verplichtingen momenteel alleen voor nieuwe residentiële gebouwen of gebouwen die een ingrijpende renovatie ondergaan.
In Brussel geldt dezelfde regel, maar deze zal worden aangescherpt op 1 januari 2025. Nieuwe, gerenoveerde en bestaande appartementsgebouwen zullen verplicht zijn om elke residentiële parkeerplaats uit te rusten met een oplaadpunt als de bewoner aangeeft dat hij of zij een elektrische auto bezit.
Tot slot worden in Vlaanderen een reeks verplichtingen rond oplaadinfrastructuur voor elektrische auto’s in gebouwen en bijbehorende parkeergarages van kracht voor aanvragen voor omgevingsvergunningen die sinds 11 maart 2021 werden ingediend. Naargelang het gaat om een nieuw residentieel of niet-residentieel gebouw, een parking of een renovatieproject, en afhankelijk van het aantal parkeerplaatsen, moeten verschillende regels worden nageleefd voor laadpunten en voorbereidende werken aan leidingen en kabels.
Dit zijn allemaal parameters waarmee rekening gehouden moet worden en het is niet verwonderlijk dat ze de plannen van de meeste appartementsgebouwen in ons land bemoeilijken, en dat terwijl openbare instanties niet op deze trend hebben geanticipeerd. Sindici wachten bijvoorbeeld nog steeds op een besluit over brandvoorschriften voor elektrische auto’s in gebouwen. Maar daar zal de komende maanden waarschijnlijk verandering in komen, gezien de druk die op de lokale overheden wordt uitgeoefend…
Aarzel niet om de complete gids van onze partner te bekijken om alles te weten te komen over laadpalen in mede-eigendommen: www.syndicuskiezen.be.