Dankzij intelligent glas kunnen ramen binnenkort ook hun steentje bijdragen aan het verlagen van ons energieverbruik en het verkleinen van onze koolstofvoetafdruk.
Europa is koploper op het vlak van onderzoek naar intelligent glas. Het ‘Brightlands Materials Center’-project, een samenwerking tussen TNO Glass Group en de Nederlandse provincie Limburg, krijgt geleidelijk aan vorm. In de provincie is net een productielijn voor intelligent glas ingehuldigd. Concreet gaat het om glas met daarop een transparante ‘thermochrome‘ coating, ontwikkeld door TNO, die boven een bepaalde temperatuur automatisch overschakelt van een toestand waarbij het zonnewarmte doorlaat naar een toestand waarbij het zonnewarmte tegenhoudt.
Deze revolutionaire coating belet dat de warmte van de zon in de zomer zomaar kan binnendringen in gebouwen, maar laat de warmte in de winter wel door. Op die manier helpen de ramen het energieverbruik en daarmee ook de kosten voor verwarming en airco te verlagen. Met de proefproductielijn wil TNO de ontwikkeling van dit ‘2.0-glas’ versnellen om de toepassing van intelligente ‘thermochrome’ ramen in verschillende soorten gebouwen te testen.
Het zit hem in de coating
Het materiaal dat gebruikt wordt om het glas van deze ‘superramen’ te coaten, wordt ‘thermochroom’ genoemd. Deze coating kan zijn optische eigenschappen aanpassen aan de omgevingstemperatuur. Bij ongeveer 20°C verandert de transparantie van het glas, waardoor de weerkaatsing van infraroodstralen wordt beïnvloed. Dit optimaliseert het raam om zoveel mogelijk energie te besparen en toch perfect transparant te blijven. De omschakeling gebeurt volledig autonoom door de coating op het glas. Dat betekent ook dat het in om het even welk raamkader kan worden toegepast, zonder speciale installatievereisten. Laboratoriumtesten hebben aangetoond dat het gebruik van deze coating kan leiden tot een lager energieverbruik dan met conventioneel glas. Berekeningen schatten de besparing op ongeveer €500 en 400 kg CO2-uitstoot per gemiddeld huishouden per jaar! Een gemiddeld huishouden zou zijn investering dus in vijf tot zeven jaar moeten kunnen terugverdienen.