Werken met een syndicus: opgepast voor factuurfraude!

Het zijn niet alleen bedrijven die worden opgelicht door fraudeurs die de betaling van valse facturen eisen. Ook particulieren en mede-eigenaars kunnen het slachtoffer worden!

building

Het aantal gevallen van mede-eigenaars die energieoverzichten per post ontvangen en deze betalen op een rekening waarvan zij denken dat deze die van hun mede-eigendom is, vermenigvuldigt zich. Als u eigenaar bent van een woning in een gebouw, kunnen we u alleen maar aanraden om bijzonder waakzaam te zijn!

Trucen van de foor

Om contact op te nemen met hun toekomstige slachtoffers, kiezen fraudeurs ervoor om echte rekeningen uit het postcircuit te halen. Vervolgens wijzigen ze ofwel het rekeningnummer van de syndicus door het document te scannen en vervolgens te bewerken met software zoals Photoshop, of ze voegen een document toe aan het betalingsverzoek, wat aangeeft dat de rekening van de begunstigde is gewijzigd. De mede-eigenaar die niet oplet, betaalt de rekening en trapt er dus in… Deze som geld is verloren en zal dus opnieuw moeten worden betaald aan de juiste of echte syndicus

De juiste reflexen aannemen

In dit verband raden wij u aan het advies van de FOD Economie op te volgen. Het eerste wat u moet doen, is natuurlijk het rekeningnummer vergelijken dat vermeld staat op de vorige facturen die door uw mede-eigendom zijn verzonden. Vraag bij twijfeluw syndicus om de wijziging in de bankrekening te bevestigen. Deze laatste voert dergelijke wijzigingen niet door zonder u hiervan op de hoogte te stellen! Wees in het algemeen ook uiterst voorzichtig wanneer er specifieke aanwijzingen zijn voor een wijziging van het bankrekeningnummer, vooral als dit niet eerder op een algemene vergadering is besproken. Ten slotte kunt u ook het e-mailadres van de afzender controleren wanneer de factuur elektronisch naar u wordt verzonden.

Bent u het slachtoffer van dergelijke fraude? Wat te doen?

Over het algemeen wordt de zwendel pas laat ontdekt, zodra de mede-eigendom een eerste herinnering of zelfs een formele kennisgeving stuurt. Als dit het geval is, neem dan contact op met uw bank en de bank van de fraudeur en leg de situatie uit. Het doel is natuurlijk om te proberen uw geld terug te krijgen. In de praktijk zal uw bank de terugbetaling van het betaalde bedrag vragen door de frauduleuze transactie te betwisten. Maar wees niet te optimistisch. Het is inderdaad vaak te laat om de begunstigde bank of de oplichters te identificeren, die de gecrediteerde rekening hebben leeggehaald en gesloten. Vraag de syndicus ook om contact op te nemen met de bank die de betaling heeft ontvangen en om een onderzoek te vragen. Een proces dat echter vaak lang en moeizaam blijkt te zijn…

Wil je meer weten over dit actuele onderwerp? Bekijk dan dit artikel geschreven door onze partner syndicuskiezen.be.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼