Brussel hervormt zijn wetgeving rond toeristische verblijven en wil op die manier de sociale cohesie in de wijken van de stad redden…
Een voorstel tot ordonnantie wil een wetgeving updaten die dateert uit 2014 en niet langer als efficiënt beschouwd wordt, en die ervoor zorgt dat meer dan 95% van de toeristische verblijven in de hoofdstad zonder registratie uitgebaat kan worden. Brussels Minister-President Rudi Vervoort (PS) benadrukt de noodzaak om maatregelen te treffen gezien de stijging van het aantal panden die volledig verhuurd worden aan toeristen, wat een uittocht van de bewoners uit bepaalde wijken met zich meebrengt en een tekort aan betaalbare woningen. De situatie bedreigt volgens de socialist de sociale samenhang en de lokale handel.
Maatregelen om het stedelijke evenwicht te bewaren
De nieuwe ordonnantie omvat de noodzaak om een stedenbouwkundig attest te verkrijgen en een attest rond de brandveiligheid. Het wil ook een geografische verdeling aanhouden van het gebruik van gebouwen in de stad, waarbij de woonfunctie de prioriteit krijgt in bepaalde zones.
Toch zijn er ook bedenkingen…
De oppositie, bij monde van de MR, de N-VA en Les Engagés, heeft zijn bedenkingen. Ze vragen een doorlichting en twijfelen over de efficiëntie van de controles. Geoffroy Coomans De Brachène (MR) heeft kritiek op het ontbreken van specifieke regels rond geluidsoverlast en de moeilijkheid om een conformiteitsattest te verkrijgen. Mathias Vanden Borre (N-VA) en Christophe De Beukelaar (Les Engagés) stellen de reële impact van de regelgeving in vraag voor kleine uitbaters en op de verhoging van huren.
Een stevige uitdaging
De hervorming wil de woonnoden en de toename van het toerisme in evenwicht brengen, maar de uitdagingen blijven groot gezien de grote veranderingen in de sector.