Een daling van de verkoop met 15,2%! Een debacle op de vastgoedmarkt? We stellen de balans op!
Op nationaal niveau ging het aantal vastgoedtransacties er met 1,1% op achteruit. Een daling die weinig belangrijk kan lijken. Maar wanneer we meer in detail gaan kijken, springt één cijfer meteen in het oog: dat van de daling van de verkoop van huizen en appartementen. In de barometer van de notarissen zien we dat er een daling van het aantal verkoopaktes is met 15,2%! Renaud Grégoire, notaris en woordvoerder van Notaris.be, ziet daarvoor twee redenen: "De stijging van de rentevoeten en de algemene economische situatie hebben duidelijk een afkoeling van de markt veroorzaakt."
Regionale verschillen en prijsstabiliteit
Vlaanderen kende een sterkere terugval met een daling van de verkoop die oploopt tot 16,9% in vergelijking met 2022. In Wallonië en Brussel bedragen de dalingen respectievelijk 12,1% en 12,4%. Ondanks deze dalingen blijven de prijzen van de huizen en appartementen relatief stabiel, met een lichte stijging van het nationale gemiddelde. De gemiddelde prijs bedraagt 322.780 euro, of een lichte stijging met 1,1%, los van de inflatie. Voor de appartementen bedraagt de gemiddelde prijs 264.792 euro, of een stijging met 1,6%.
Hoewel Brussel nog steeds het duurste gewest blijft, daalden de prijzen er over een jaar tijd met een terugval van 576.576 euro naar 562.489 euro. De gemiddelde prijs van een appartement in de hoofdstad blijft dan wee een stuk hoger dan het nationale gemiddelde, met een prijs van 280.520 euro.
In Wallonië, zijn er grote verschillen tussen de provincies. In Waals-Brabant bedraagt de mediaanprijs van een huis bijvoorbeeld 415.850 euro, terwijl dat in Henegouwen gemiddeld 195.078 euro is.
In Vlaanderen kost een huis gemiddeld 358.677 euro (+3%), terwijl de gemiddelde prijs van een appartement 276.450 euro bedraagt. Dat de markt wat afgekoeld is, is dat waarschijnlijk te danken aan de renovatieverplichting en de weerslag van enkele oververhitte jaren op de vastgoedmarkt, met dank aan de daling van de registratierechten.
Waarom dalen de prijzen niet?
De materiaalprijzen, de bouwkost, tekorten aan nieuwe woningen op de markt en het stijgende belang van de EPC-score zorgen ervoor dat kwalitatieve panden steeds attractiever worden, en dat ondanks een over het algemeen dalende globale vraag. Ze wisselen dus van eigenaar voor steeds hogere prijzen, wat gecompenseerd wordt door de lagere prijzen van panden die gerenoveerd moeten worden. Het gemiddelde van die twee zorgt voor een stabilisering van de prijs, terwijl de vraag daalt. De stijging van de prijzen van panden moet ook gerelativeerd worden in het licht van de inflatie.