Starters: een update over overheidssteun voor aankopen

De Franse nieuwswebsite Mediapart bekeek de moeilijkheden die veel jonge Belgen ondervinden om toegang te krijgen tot hypothecair krediet. Een gelegenheid om de balans op te maken van dit gevoelige onderwerp….

young couple buy first house

Steeds meer jonge gezinnen ondervinden moeilijkheden bij het verwerven van hun eerste huis. Het wordt voor de meeste starters zelfs onmogelijk om een huis of zelfs een appartement te vinden dat binnen hun budget past. Zelfs een echtpaar dat twee salarissen verdient, moet vaak op hulp van buitenaf kunnen rekenen om te kunnen kopen. In dit geval zijn het meestal de ouders die moeten bijspringen.

Banken worden steeds strenger

Naast de persoonlijke bijdrage, die over het algemeen gelijk aan of groter moet zijn dan 10% (d.w.z. het geleende bedrag mag niet hoger zijn dan 90% van de waarde van het onroerend goed), zijn hypothecaire leningen ook onderworpen aan de "één-derde-regel", die wordt toegepast door financiële instellingen. Kort gezegd schat de bank dat je niet meer dan een derde van je inkomen mag besteden aan de maandlasten van je hypotheek. Alle kredietnemers, ook jongeren, moeten daarom een optimale banksituatie hebben, idealiter zonder uitstaande leningen. Om nog maar te zwijgen van het feit dat het erg ingewikkeld of zelfs onmogelijk is geworden om notariskosten in de lening op te nemen…

Welke steun is er beschikbaar voor deze jonge starters?

Als het jonge gezin in Wallonië in het gewest woont, kan het genieten van de 0% jongerenlening van het Waalse Woningfonds (FLW). Er moet echter aan bepaalde criteria worden voldaan, namelijk jonger zijn dan 35 jaar, ten minste drie kinderen hebben en geen inkomen hebben van meer dan € 114.400. De lening is flexibel afhankelijk van het inkomen en de samenstelling van het huishouden. Het maximale leenbedrag is € 60.000 en de aflossingstermijn mag niet langer zijn dan 30 jaar. Dit is voldoende om bijvoorbeeld registratierechten, notariskosten of het btw-bedrag te financieren. Merk op dat de Maatschappij voor Huisvesting van de Openbare Dienst (SLSP) en de Waalse Huisvestingsmaatschappij (SWL) nieuwe woningen aanbieden tegen prijzen die lager zijn dan de geldende marktprijzen, met inachtneming van inkomensplafonds.

In het Brussels Gewest kunt u een beroep doen op het Woningfonds, dat hypothecaire leningen toekent aan jongeren van wie het inkomen een bepaalde drempel niet overschrijdt. Het percentage kan oplopen tot 120%. Het tarief varieert afhankelijk van het vermogen van het gezin en ligt momenteel tussen 3,25% en 5%. Bovendien zijn Brusselaars die een eerste woning van minder dan 500.000 euro verwerven, vrijgesteld van registratierechten op de eerste 200.000 euro, d.w.z. een belastingvoordeel van 25.000 euro. Merk ook op dat Citydev nieuwe woningen aanbiedt die tegen betaalbare prijzen worden verkocht, met inachtneming van inkomensplafonds.

Ten slotte kent het Woningfonds in Vlaanderen leningen toe aan voordelige tarieven (vanaf 2,19%) aan gezinnen en alleenstaanden van wie het inkomen beperkt is tot een bepaald plafond in het kader van de aankoop van een huis of appartement, maar ook voor het onderhoud van een huis of appartement in geval van echtscheidingsprocedure of beëindiging van de samenwoning of renovaties die gedaan moeten worden.

Afhankelijk van waar je woont, aarzel dan niet om de website van de bevoegde overheidsinstantie te raadplegen als je een van de jonge huishoudens bent die op zoek zijn naar een koopwoning en je inkomen en vermogen beperkt zijn.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼