Good Living, dat is de naam van het nieuwe gewestelijke stedenbouwkundige verordening die de vorige regelgeving uit 2007 moet vervangen. Het door de lokale overheid goedgekeurde kader kan online geraadpleegd worden.
Na Good Move en Good Food, is er nu Good Living. Achter deze naam, gaat de nieuwe gewestelijke stedenbouwkundige verordening schuil, die een reeks regels omvat waaraan alle straten, pleinen en gebouwen moeten voldoen om in de toekomst een stedenbouwkundige vergunning te krijgen.
Concreet werd op 17 januari een nieuwe fase ingeluid, toen het kabinet van Brussels staatssecretaris voor stedenbouw Ans Persoons (Vooruit) deze tekst in zijn geheel publiceerde. De inwerkingtreding hangt echter af van de beslissing van de Raad van State, waaraan het ontwerp binnenkort zal worden voorgelegd.
Wat zijn de gevolgen voor Brusselse gebouwen?
Good Living wil de openbare ruimte aantrekkelijker en aangenamer maken om in te wonen, met meer bomen en groen in het stedelijke landschap, bredere trottoirs en meer fietspaden. Wat gebouwen betreft, heeft de nieuwe tekst tot doel om wonen betaalbaarder te maken, terwijl er verschillende hoofdstukken gewijd zijn aan nieuwbouw, wat de vastgoedsector ongetwijfeld zal interesseren.
Onder de vele nieuwe regels zien we onder andere dat alle nieuwe gebouwen een ruimte moeten voorzien die voorbehouden is om fietsen te stallen, en ook "open ruimtes op de grond" (terras, tuin, …), waarvan de grootte afhangt van het feit of het gebouw vrijstaand of geschakeld is, en van de locatie. Er is ook een verplichting om appartementen op de bovenste verdieping te voorzien van een individueel terras en, waar mogelijk, ramen die daglicht binnenlaten aan ten minste twee kanten.
En daar houdt het niet op!
Ook studentenwoningen komen aan bod, net als gebouwen die voorzien zijn op co-living, met specifieke regels in beide gevallen. Gebouwen die bestemd zijn voor co-living mogen bijvoorbeeld maximaal 15 slaapkamers hebben en moeten ook een minimale woonoppervlakte bieden: van 70 m² voor twee slaapkamers tot 350 m² voor 15 slaapkamers.
Al deze ‘nieuwigheden’ zullen de job van architecten die werken aan projecten in het Brusselse Gewest nog moeilijker maken. Ze zullen onder andere de voorkeur moeten geven aan renovatie in plaats van sloop, waardoor ze genoodzaakt zijn om renovatiestrategieën te bedenken in plaats van wederopbouw. Deze aanpak zal nieuwe energie- en milieuoverwegingen moeten omvatten, waardoor architecten worden aangemoedigd om duurzame en multifunctionele gebouwen te ontwerpen. Een laatste voorbeeld is de integratie van regenwaterbeheer in bouwprojecten, waarvoor opnieuw een nieuwe manier van ontwerpen van gebouwen en omliggende ruimten nodig is.