Vandaag de dag is een gebrek aan eigen middelen het grootste obstakel voor wie eigenaar wil worden van een woning. Een Belgisch bedrijf wil de toegang tot vastgoed faciliteren dankzij een ingenieus model van co-investering.
Bij gebrek aan eigen middelen om een huis te kopen of erin te investeren, stoten heel wat huishoudens op een groot struikelblok, vooral omdat banken steeds terughoudender zijn om leningen toe te kennen. Tegenwoordig staat in de leningsvoorwaarden een eigen inbreng van 15% van de waarde van het huis, nog zonder rekening te houden met de bijkomende kosten zoals registratierechten en notariskosten… die flink kunnen oplopen! Voor starters is huren vaak de enige optie, met als gevolg dat er elke maand een aanzienlijk bedrag in de zak van de huisbaas verdwijnt. Een bijzonder frustrerende situatie, vooral voor jonge koppels die actief zijn op de arbeidsmarkt en goed hun kost verdienen!
Hoe werkt het?
Om ervoor te zorgen dat wat voor velen een levensproject is, werkelijkheid wordt, heeft het ondernemersduo Patrick Van Overbroek en Thomas Palmblad besloten om een co-investeringsconcept te bieden om mensen die huiseigenaar willen worden te steunen. De twee professionals uit de financiële sector als hebben een systeem van gemeenschappelijk eigendom opgezet dat ervoor zorgt dat ze mee kunnen investeren in een vastgoedproject door het ontbrekende eigen vermogen ter beschikking te stellen (meestal 10 tot 15% van de waarde van de gewenste woning) en de bank de nodige garanties te geven voor de aankoop. Hownvestor wordt zo passief mede-eigenaar van het pand. De hoofdeigenaar kan op een later tijdstip natuurlijk volle eigenaar worden van het pand door het aandeel van Hownvestor terug te kopen of gewoon door het pand te verkopen.
Hoeveel kost het?
In de praktijk vraagt Hownvestor een bewonersvergoeding in de vorm van huur. Er wordt een bedrag berekend op basis van het aandeel dat Hownvestor heeft in de woning en de theoretische huuropbrengst. Als de financiën van de koper weer op orde zijn, kan het aandeel teruggekocht worden. Hownvestor neemt een mark-up van 25%. Voor een woning met een waarde van €100.000 waarin het bedrijf €10.000 heeft geïnvesteerd, houdt het een belang van 12,5% in de woning. Deze verhoging geldt als ‘winst’ voor Hownvestor wanneer het zijn aandeel verkoopt.
Wat zijn de voordelen?
In het huidige omstandigheden kunnen startende kopers ontmoedigd geraken. Door de hulp van Hownvestor in te schakelen, krijgen ze niet alleen financieel een duwtje in de rug, maar ook professionele hulp tijdens het aankoopproces. Bovendien optimaliseren ze dankzij dit innovatieve model hun kansen om een lening te krijgen, krijgen ze sneller dan gepland toegang tot een woning, verspillen ze niet langer een deel van hun inkomen aan huur en investeren ze in hun toekomst. Dit alles voor een maandelijkse kost van een kleine huurvergoeding, die alleen betaald wordt tijdens de periode van gemeenschappelijk eigendom.
Sinds de lancering in België kan Howinvestr rekenen op een stijgend enthousiasme. Patrick Van Overbroek en Thomas Palmblad zijn erg opgetogen over dit succes, omdat ze hopen het bezit van woningen in ons land een boost te geven en daarmee ook een levensdroom waar te maken voor veel jongeren die actief zijn op de arbeidsmarkt.