Vlaanderen: een ‘woonwaarborg’ voor jongeren! Een onverwachte opsteker?

De Vlaamse overheid start met een ‘woonwaarborg’. Die heeft tot doel om eerste kopers een handje te helpen, door deuren te helpen openen om hun eerste woning te kopen of bouwen.

youn couple buy house

Deze woonwaarborg is van toepassing op nieuwe hypothecaire leningen voor de financiering van de eerste woning, met een waardegrens van €434.830. Het doel is duidelijk: ervoor zorgen dat de banken financieringen kunnen aanbieden die meer dan 90% van de waarde van de woning dekken, waarbij de Vlaamse Overheid garant staat voor het gedeelte boven deze drempel.

Op weg naar meer flexibiliteit bij de banken?

Het probleem waar veel jongeren vandaag mee af te rekenen hebben, is dat veel banken een significante eigen inbreng vragen, vaak tot 20% van de aankoopprijs. Als gevolg hiervan komen jongeren in een lastig parket terecht en moeten ze vaak meer dan €50.000 voorschieten, met naast dit percentage ook nog notariskosten, registratierechten en andere bijkomende kosten… En dat is natuurlijk erg moeilijk of zelfs onmogelijk voor jonge werknemers zonder steun van hun familie! Maar volgens Vlaamse minister voor Wonen Matthias Diependaele kunnen banken tot 35% van hun hypothecaire leningen toewijzen aan kredietnemers met minder dan 10% eigen vermogen.

Vanaf volgend jaar?

Het doel is om de eerste woonwaarborgen vanaf januari 2025 toe te passen. Voor dit mechanisme, dat beperkt is tot de eerste vijf jaar van de lening, moet de bank een premie betalen.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼