Het Brussels Gewest wil af van energieverspillende woningen. Tegen 2033 worden woningen met een EPC-score F of G formeel verboden!
Met een aandeel van bijna 45% van de woningen die momenteel een EPC-score F of G hebben, is de uitdaging groot. Het Renolution-plan wil het Brusselse woninglandschap transformeren door te eisen dat alle woningen tegen 2030 EPC-gecertificeerd zijn, met een verbod op F en G drie jaar later. Deze maatregel maakt deel uit van een breder kader om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, met een doelstelling van -47% tegen 2030.
Begeleidende maatregelen
Om deze ambitieuze doelstellingen (op zijn zachtst gezegd, gezien de staat van het huidige woningenbestand) te bereiken, voert de Brusselse regering onder impuls van minister van Milieu Alain Maron begeleidende maatregelen in. Renovatiepremies bijvoorbeeld, en financieringsmogelijkheden. Tot zover de theorie. In de praktijk bleek het echter niet altijd mogelijk om de Renolution-premies uit te betalen, waardoor sommige mensen in een zeer penibele financiële situatie terechtkwamen!
Sancties en uitzonderingen
Er is een sanctiesysteem voorzien voor onwillige eigenaars, terwijl een vangnet afwijkingen in specifieke gevallen mogelijk maakt, zodat onrechtvaardige situaties worden vermeden.
Een impact op de huurprijzen?
De vraag blijft wat het effect van deze maatregelen zal zijn op de huurprijzen, met vrees voor plotselinge stijgingen na de renovatie. Er worden voorstellen bestudeerd, zoals verhuurders die een overeenkomst sluiten met het Gewest, om de huren op een redelijk niveau te houden.
Wat zal de impact op de markt zijn?
Dat is natuurlijk de grote vraag. Want het is duidelijk dat veel huiseigenaren, ondanks de stimulerende maatregelen, niet in staat zullen zijn om hun huis goed te isoleren en waarschijnlijk gedwongen zullen worden om het te verkopen of boetes te riskeren. Kortom, Brussel loopt het risico een groot deel van zijn bevolking weg te jagen. Wat de prijzen betreft, kunnen we logischerwijs een prijsstijging verwachten voor geïsoleerde woningen en… juist het tegenovergestelde voor energieverslindende exemplaren.