Wat dekt de brandverzekering of woningverzekering? P&V beantwoordt uw vragen

Een brandverzekering is onmisbaar. Ze verzekert immers veel meer dan enkel brandschade. Van waterschade tot glasbreuk, stormschade en zelfs natuurrampen, de brandverzekering is er om uw bezittingen te beschermen. Maar wat houdt dat precies in? Welke situaties worden gedekt en welke niet? Onderstaande schadegevallen tonen wanneer een brandverzekering wel en niet kan tussenkomen. Bedenk wel, elke schade is verschillend. Contacteer daarom bij een schadegeval altijd onmiddellijk uw verzekeraar om te zien of uw schade gedekt is.

insurance

En nog meer goed nieuws! Als trotse eigenaar van een nieuwe (maximaal 15 jaar oud) of recent gerenoveerde woning, kunt u tot 15 mei 2024 profiteren van een aantrekkelijke korting op de brandverzekering van P&V. Mis deze kans niet en ontdek snel meer op de website van P&V!

Mijn dak lekt. Ben ik gedekt door de brandverzekering?

Als u thuiskomt van uw werk, merkt u vochtplekken op de muur van uw slaapkamer, net onder het dak. De verf is gaan schilferen en de muur is beschadigd. Enkele planken van de houten vloer hebben ook schade opgelopen door het lek. Is deze schade gedekt door uw brandverzekering?

Sommige brandverzekeraars zullen de schade veroorzaakt door het water dat door uw dak sijpelt, vergoeden. In dat geval zullen de kosten betaald worden die nodig zijn om de muur en de houten vloer opnieuw in hun oorspronkelijke staat te herstellen. Ook de kosten om het deel van het dak dat het schadegeval heeft veroorzaakt te herstellen worden door sommige verzekeraars vergoed. De kosten die u maakt voor de rest van het dak zijn voor uw eigen rekening.

Er zitten wel verschillen in de soorten dekkingen op de markt. Zo wordt bijvoorbeeld het opsporen van lekken in ingewerkte leidingen niet door elke verzekeraar vergoed. En geen enkele verzekering dekt de schade die veroorzaakt wordt door opstijgend vocht (langs de muren).

Door een kortsluiting is mijn diepvriezer ontdooid en is al het eten bedorven. Fabrieksgarantie of brandverzekering?

Als u het eten uit de diepvriezer wil halen, ontdekt u dat door een kortsluiting de volledige inhoud ontdooid is. Wie draait op voor de schade?

Dat hangt af van de oorzaak van de kortsluiting. Die zal bepalen op welke verzekering u een beroep zult kunnen doen. Het kan bijvoorbeeld gaan om een te hoge spanning op het elektriciteitsnet van de leverancier. In dat geval is het de brandverzekering die de schade zal vergoeden.

Is de fabrieksgarantie van deze toestellen van enig nut in het geval van een kortsluiting? Neen, u kunt slechts zelden aanspraak maken op de fabrieksgarantie in dit soort gevallen. Meestal beschermt de garantie u bij een constructiefout. Hier ligt een externe oorzaak aan de basis van het niet werken van het toestel.

Het vriendje van mijn zoon, vernielt per ongeluk onze luchter. Komt de verzekering tussen?

Het beste vriendje van uw zoon komt op bezoek. In een poging de Rode Duivels te evenaren, schopt hij een voetbal tegen de kristallen luchter. Die stort met een hels kabaal naar beneden. Iets voor de brandverzekering?

Neen, het zal de familiale verzekering van de ouders zijn die de gebroken luchter vergoedt.

Mijn muur is vochtig, is dat verzekerd?

Als uit onderzoek blijkt dat het om een barst in een leiding gaat en de muur het daardoor begeven heeft, komt de brandverzekering tussen. Omdat de vastgestelde oorzaak gedekt is, worden ook de gemaakte kosten om het lek op te sporen, vergoed. In dit geval zal uw brandverzekeraar dus ook de factuur betalen van het lekzoekbedrijf dat het lek heeft opgespoord. 

Ook de kosten voor de herstelling op zich, zoals de loodgieterij en het opnieuw herstellen van de muur (bepleistering, schilderen of behangen) worden vergoed door uw brandverzekeraar.

Na een hevige storm valt een boom uit onze tuin op ons dak. Wie betaalt de schade?

Als gevolg van een hevige storm kunnen takken en zelfs volledige bomen op huizen vallen. In dat geval kunt u beroep doen op uw brandverzekering voor de schade aan uw dak.

Mijn waterfactuur: is abnormaal hoog. Kan mijn verzekeraar mij hiermee helpen?

Bij de laatste factuur van de watermaatschappij, schrikt u behoorlijk. Uw factuur is met maar liefst 55% gestegen. Nochtans wijzigde er niets fundamenteel in uw huishouden. Wat kunt u in zo鈥檔 geval doen?

Eerst belt u best uw watermaatschappij. Zij zullen iemand sturen om te kijken wat er aan de hand is. In dit geval hebt u waarschijnlijk een waterlek. Maar waar bevindt zich dat lek?

Bel uw verzekeraar. Hij zal een lekzoekbedrijf sturen. Gaat het om een gedekt schadegeval, dan worden de herstellingskosten vergoed door uw brandverzekeraar. Uw muur zal worden opengebroken en daarna terug dichtgemaakt. Ook de kosten van het lekzoekbedrijf zullen worden terugbetaald.

Goed om weten:

Zelfs het verlies van water wordt door sommige brandverzekeraars vergoed.  

Mijn verwarming is defect. Kan de bijstand van mijn brandverzekering helpen?

Buiten vriest het dat het kraakt. Bij u thuis wordt het binnen hoe langer hoe kouder, de verwarming blijkt het te hebben opgegeven. De vaste klusjesman is onbereikbaar, wat nu?

Als uw brandverzekeraar bijstand biedt na schade, dan kan die een hersteller sturen om uw verwarming te herstellen.

Vergeet de vrijstelling (franchise) niet

In zowat alle brandverzekeringen wordt gebruik gemaakt van een vrijstelling of franchise. Dat is het deel van de schade dat u zelf moet betalen. Het bedrag van de vrijstelling wordt dus afgetrokken van de schadevergoeding die u ontvangt van uw verzekeraar. 

Nieuwbouw of grondig gerenoveerde woning? Profiteer dan nu van 15% korting op uw brandverzekering

Is uw huis jonger dan vijftien jaar of heeft het onlangs een ingrijpende renovatie ondergaan? Dan hebben we heel goed nieuws voor u! Als u tussen 15 februari en 15 mei 2024 een nieuwe brandverzekering afsluit bij P&V, krijgt u 15% korting op de premie gebouw van uw brandverzekering (basiswaarborgen). En het beste gedeelte? Deze korting blijft geldig gedurende de hele looptijd van uw contract, zolang u de risico’s niet wijzigt. Bovendien komt deze korting boven op de premiekorting voor nieuwe of gerenoveerde woningen!

Onze P&V-adviseurs staan klaar om u er alles over te vertellen. Ga snel naar pv.be en ontdek vandaag nog hoe u kunt besparen op uw brandverzekering!

Dit document is een reclamedocument met daarin algemene informatie over de verzekering P&V Woning ontwikkeld door P&V, een merk van P&V Verzekeringen, en waarop het Belgische recht van toepassing is. Om uw risicoprofiel te bepalen, hanteren we enkele segmentatiecriteria. Op deze verzekering zijn uitsluitingen, beperkingen en voorwaarden in verband met de verzekerde risico鈥檚 van toepassing. We verzoeken u dus om de algemene voorwaarden en de IPID-fiche aandachtig te lezen v贸贸r de onderschrijving. Ze zijn beschikbaar op de website www.pv.be of op eenvoudig verzoek bij een P&V-adviseur. De verzekeringsovereenkomst wordt aangegaan voor 茅茅n jaar met stilzwijgende verlenging.

Bij eventuele klachten kunt u contact opnemen met een P&V鈥揳dviseur, uw bevoorrechte gesprekspartner voor al uw vragen. Hij/Zij zal alles doen om u zo goed mogelijk te helpen. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de dienst Klachtenmanagement van P&V die uw klacht of opmerking zorgvuldig zal onderzoeken. Deze dienst zal de verschillende partijen trachten te verzoenen en naar een oplossing zoeken. U kunt contact opnemen per post (Klachtenmanagement, Koningsstraat 151, 1210 Brussel), via e鈥搈ail (klacht@pv.be) of telefonisch (02/250.90.60). Als u niet akkoord gaat met de voorgestelde oplossing, dan kunt u zich wenden tot de Ombudsdienst van de Verzekeringen (de Mee没ssquare 35 te 1000 Brussel), telefonisch 02/547.58.71 of via e鈥搈ail (info@ombudsman-insurance.be) (www.ombudsman-insurance.be).

Als klant bent u beschermd door de gedragsregels inzake verzekeringen.

Voor persoonlijk advies of een verzekeringsofferte neemt u best contact op met een van onze adviseurs. U kunt ook de volledige juridische informatie raadplegen.

鉁燴oek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in Belgi毛 te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak.聽馃彔聽馃攳聽Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen!聽馃幆聽馃彙聽馃捈