Hoe wordt de waarde van uw woning en inboedel bepaald? P&V geeft meer uitleg

De prijs van de premie voor uw brandverzekering wordt o.a. bepaald op basis van de heropbouwwaarde van uw woning. Maar hoe wordt die waarde bepaald?

insurance

In onderstaand artikel beantwoorden we deze én andere vragen, maar eerst goed nieuws voor eigenaars van nieuwe (maximaal 15 jaar oud) of recent gerenoveerde woningen. Zij kunnen namelijk tot 15 mei 2024 profiteren van een aantrekkelijke korting op de brandverzekering van P&V. Meer weten? Ga snel naar de website van P&V!

In de verzekeringswereld bestaan er verschillende systemen om de waarde van een eigendom te schatten:

  1. een evaluatierooster dat meestal gebaseerd is op het aantal kamers in uw woning en de graad van afwerking. Dat is het eenvoudigste en veiligste systeem. Het wordt niet alleen gebruikt voor het gebouw, maar vaak ook voor de inboedel.
  2. een expertise aan huis door een vertegenwoordiger van uw verzekeraar.

Voor huurders bestaat er nog een andere mogelijkheid, namelijk zich verzekeren tegen huurrisico’s voor een bedrag van 20 maal de jaarlijkse huur (inclusief vaste kosten, maar exclusief kosten van verbruik van gas, water, elektriciteit, …) bijvoorbeeld 144.000 euro voor een huurprijs van 600 euro per maand.

Maar het evaluatierooster is ook interessant als huurder, zeker in die gevallen waarin de huurprijs een stuk onder (een sociale woning) of boven (een bijzondere ligging) de normale huurprijs ligt. Bovendien zijn de premies voor een huurder lager dan die voor een eigenaar.

Hoe verloopt de waardebepaling van mijn inboedel?

Om de waarde van uw inboedel te schatten, wordt door de meeste verzekeraars de volgende eenvoudige regel toegepast: de waarde van een inboedel is meestal 30% van de waarde van een woning (kapitaal gebouw) zoals bepaald aan de hand van het evaluatierooster.

Hebt u unieke of zeer kostbare stukken en is dit bedrag te laag, dan zal uw verzekeraar dit uiteraard aanpassen.

Verhuisd?

Bent u van plan om te verhuizen of bent u net verhuisd? Als u naar een groter huis trok, hebt u misschien schrik dat uw verzekeringspremie zal stijgen en twijfelt u om alle kamers door te geven. Toch is het erg belangrijk om eerlijk te zijn in de beschrijving van uw woning. Alleen zo kunt u bij schade een correcte vergoeding krijgen.

Wat zijn de gevolgen van onderverzekering?

Stel: uw woning is 200.000 euro waard en u hebt het laten verzekeren voor 150.000 euro. Bij een schadegeval komt een expert ter plaatse die ontdekt dat uw huis onderverzekerd is. Uw schade aan het huis wordt geraamd op 10.000 euro. Omdat uw woning onderverzekerd is, kan uw verzekeraar de evenredigheidsregel toepassen op de schadevergoeding. U zult dus maar 7.500 euro ontvangen in plaats van 10.000 euro.

Onze goede raad

  • Ook al gebruikt u sommige kamers in uw huis niet, geef ze toch door.
  • Bewaar al uw aankoopfacturen.
  • Speel niet vals om een bedrag te kunnen besparen dat erg laag is in vergelijking tot wat u kunt verliezen in geval van schade.

Moet ik ook verbouwingen doorgeven of de renovatie van mijn huis?

Hebt u uw woning gerenoveerd of zijn er ingrijpende verbouwingswerken gebeurd? Licht dan altijd uw verzekeraar in.

Stel bijvoorbeeld dat u uw linoleum vloerbedekking door een houten vloer vervangt of centrale verwarming laat installeren. Of misschien hebt u een veranda, garage of extra kamer bijgebouwd. Deze veranderingen aan uw woning kunnen een effect hebben op de waardebepaling van uw eigendom. Met andere woorden, u moet een hogere vergoeding krijgen bij schade. Dat kan natuurlijk ook betekenen dat uw verzekeringspremie zal stijgen.

Nieuwbouw of grondig gerenoveerde woning? Profiteer dan nu van 15% korting op uw brandverzekering

Is uw huis jonger dan vijftien jaar of heeft het onlangs een ingrijpende renovatie ondergaan? Dan hebben we heel goed nieuws voor u! Als u tussen 15 februari en 15 mei 2024 een nieuwe brandverzekering afsluit bij P&V, krijgt u 15% korting op de premie gebouw van uw brandverzekering (basiswaarborgen). En het beste gedeelte? Deze korting blijft geldig gedurende de hele looptijd van uw contract, zolang u de risico’s niet wijzigt. Bovendien komt deze korting boven op de premiekorting voor nieuwe of gerenoveerde woningen!

Onze P&V-adviseurs staan klaar om u er alles over te vertellen. Ga snel naar pv.be en ontdek vandaag nog hoe u kunt besparen op uw brandverzekering!

Dit document is een reclamedocument met daarin algemene informatie over de verzekering P&V Woning ontwikkeld door P&V, een merk van P&V Verzekeringen, en waarop het Belgische recht van toepassing is. Om uw risicoprofiel te bepalen, hanteren we enkele segmentatiecriteria. Op deze verzekering zijn uitsluitingen, beperkingen en voorwaarden in verband met de verzekerde risico’s van toepassing. We verzoeken u dus om de algemene voorwaarden en de IPID-fiche aandachtig te lezen vóór de onderschrijving. Ze zijn beschikbaar op de website www.pv.be of op eenvoudig verzoek bij een P&V-adviseur. De verzekeringsovereenkomst wordt aangegaan voor één jaar met stilzwijgende verlenging.

Bij eventuele klachten kunt u contact opnemen met een P&V–adviseur, uw bevoorrechte gesprekspartner voor al uw vragen. Hij/Zij zal alles doen om u zo goed mogelijk te helpen. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de dienst Klachtenmanagement van P&V die uw klacht of opmerking zorgvuldig zal onderzoeken. Deze dienst zal de verschillende partijen trachten te verzoenen en naar een oplossing zoeken. U kunt contact opnemen per post (Klachtenmanagement, Koningsstraat 151, 1210 Brussel), via e–mail (klacht@pv.be) of telefonisch (02/250.90.60). Als u niet akkoord gaat met de voorgestelde oplossing, dan kunt u zich wenden tot de Ombudsdienst van de Verzekeringen (de Meeûssquare 35 te 1000 Brussel), telefonisch 02/547.58.71 of via e–mail (info@ombudsman-insurance.be) (www.ombudsman-insurance.be).

Als klant bent u beschermd door de gedragsregels inzake verzekeringen.

Voor persoonlijk advies of een verzekeringsofferte neemt u best contact op met een van onze adviseurs. U kunt ook de volledige juridische informatie raadplegen.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼