Als huurder hebt u een aantal plichten ten opzichte van uw huisbaas, maar u hebt zeker ook rechten. Welke? Dat ontdekt u onderstaand artikel.
Nog goed om weten: Huurt u een appartement? Dan profiteert u tot en met 15 mei 2024 van 15% korting op een brandverzekering bij P&V. De korting blijft gelden voor de volledige duur van het contract, u bespaart dus elk jaar opnieuw. Hebt u ook interesse in een degelijke én voordelige brandverzekering? Ga dan snel naar de website van P&V.
5 onmiskenbare rechten
1. Transparante aankondigingen
De huurprijs en de lasten moeten vermeld zijn op de aankondiging. Doet een eigenaar dat niet, dan kan hij verdacht worden van discriminatie.
2. Huurwaarborg: maximaal twee of drie maanden huur
De huurwaarborg is geen wettelijke verplichting. Toch kan een verhuurder hierom vragen en de modaliteiten ervan vastleggen in de huurovereenkomst. In het Brussels en Waals Gewest mag de huurgarantie niet meer dan twee maanden huur bedragen, in het Vlaams Gewest is dat drie maanden.
Als huurder mag u kiezen hoe u de huurwaarborg wilt betalen.
- Een individuele rekening op uw naam bij een bank, waarop de waarborg in één keer wordt gestort.
- Een huurwaarborg via uw bank (een ‘bankgarantie’). U betaalt de waarborg dan in maandelijkse termijnen af aan de bank over een periode van maximaal drie jaar.
- U kunt hulp vragen aan het OCMW dat dan zelf een aanvraag indient bij een bank om de huurwaarborg te voorzien.
3. Bezoek van de verhuurder
Van zodra het contract getekend is, mag de verhuurder uw woning enkel betreden met uw toestemming. Doet hij dat zonder uw toestemming, dan kan hij beschuldigd worden van huisvredebreuk.
De verhuurder heeft wel het recht om een keer per jaar te komen kijken of u zorgdraagt voor de woning. Hij mag ook langskomen voor de herstelling van mankementen die u hem gemeld heeft.
Weet ook dat de verhuurder met u bezoekdagen en -uren moet afspreken als hij de woning wil verkopen of verhuren. Uw huisbaas mag trouwens geen reservesleutel van uw woning hebben zonder uw toestemming.
4. Recht op minimale woningkwaliteitsnormen
Een huurwoning moet aan een aantal minimale kwaliteitseisen voldoen wat betreft:
- Structurele stabiliteit van het gebouw
- Veiligheid
- Gezondheid
- Minimum aan comfort
- Minimale isolatie
- Grootte van de woning
Meer details vindt u op deze pagina.
Is dat niet het geval, vraag dan via een aangetekend schrijven aan uw huisbaas om de gepaste maatregelen te nemen. Krijgt u hierop geen antwoord, dan neemt u best contact op met de bevoegde diensten voor uw gewest.
Voor Vlaanderen
Voor de Brusselse regio
Voor Wallonië
5. Financiële ondersteuning nodig?
Personen met een laag inkomen kunnen ondersteuning vragen bij de betaling van hun maandelijkse huur. De aard van de beschikbare hulp varieert van gewest tot gewest. Het kan om een eenmalig bedrag gaan bij uw intrek in de woning, een maandelijkse tegemoetkoming, …
Op de volgende websites vindt u meer informatie over financiële steun voor huurders, de verschillende huurcontracten, het oplossen van conflicten tussen verhuurder en huurder en nog veel meer.
Goed om weten: Er bestaan wetten om huurders te beschermen, bijvoorbeeld tegen uitzetting en tegen de verhoging van de huurprijs die meer bedraagt dan de jaarlijkse indexering.
Bespaar nu 15% op de brandverzekering voor huurders, elk jaar opnieuw
Een brandje in de keuken met de friteuse? Uw bad te lang laten lopen? Dankzij de brandverzekering Ideal Woning van P&V draait u niet zelf op voor de kosten. En uw P&V-adviseur staat voor u klaar als u hulp nodig hebt.
Bovendien hebben we nu goed nieuws voor u. Als huurder van een appartement krijgt u tot en met 15 mei 2024 15% korting op de totale premie van uw brandverzekering en dat voor de volledige duurtijd van uw contract! Ga snel naar pv.be voor meer details.
Bronnen: Vlaams Huurdersplatform, www.vlaanderen.be, Huisvesting Brussels, Logement Wallonie en notaris.be.
Dit document is een reclamedocument met daarin algemene informatie over de verzekering P&V Woning ontwikkeld door P&V, een merk van P&V Verzekeringen, en waarop het Belgische recht van toepassing is. Om uw risicoprofiel te bepalen, hanteren we enkele segmentatiecriteria. Op deze verzekering zijn uitsluitingen, beperkingen en voorwaarden in verband met de verzekerde risico’s van toepassing. We verzoeken u dus om de algemene voorwaarden en de IPID-fiche aandachtig te lezen vóór de onderschrijving. Ze zijn beschikbaar op de website www.pv.be of op eenvoudig verzoek bij een P&V-adviseur. De verzekeringsovereenkomst wordt aangegaan voor één jaar met stilzwijgende verlenging.
Bij eventuele klachten kunt u contact opnemen met een P&V–adviseur, uw bevoorrechte gesprekspartner voor al uw vragen. Hij/Zij zal alles doen om u zo goed mogelijk te helpen. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de dienst Klachtenmanagement van P&V die uw klacht of opmerking zorgvuldig zal onderzoeken. Deze dienst zal de verschillende partijen trachten te verzoenen en naar een oplossing zoeken. U kunt contact opnemen per post (Klachtenmanagement, Koningsstraat 151, 1210 Brussel), via e–mail (klacht@pv.be) of telefonisch (02/250.90.60). Als u niet akkoord gaat met de voorgestelde oplossing, dan kunt u zich wenden tot de Ombudsdienst van de Verzekeringen (de Meeûssquare 35 te 1000 Brussel), telefonisch 02/547.58.71 of via e–mail (info@ombudsman-insurance.be) (www.ombudsman-insurance.be).
Als klant bent u beschermd door de gedragsregels inzake verzekeringen.
Voor persoonlijk advies of een verzekeringsofferte neemt u best contact op met een van onze adviseurs. U kunt ook de volledige juridische informatie raadplegen.