Mijn vriendin Sandrine is kleuterlerares. Ze is constant bezig met haar klas opnieuw in te richten. Haar nieuwst project is banken maken die dienst zullen doen in de leeshoek.
Ze heeft eindelijk gevonden wat ze zocht om haar bankjes te maken: stevige nachtkastjes met lades. Ze vond drie paar nachtkastjes die ik haar hielp aanpakken.
We hebben ze schoongemaakt, geschuurd en opnieuw geverfd in felle, vrolijke kleuren. Daarna kochten we 3 dikke planken (zowat twee centimeter dik). Ze moesten even diep zijn als de nachtkastjes en drie keer zo lang. We kochten evenveel mooie mousse matten en behanglijm. We hoefden niet eens stof te kopen: alles wat we nodig hadden, had ze nog liggen in haar knutselvoorraad.
We plaatsten de nachtkastjes in paren en zetten ze uit elkaar. In het midden was er nu een ruimte ter breedte van een derde nachtkastje. We legden er één van onze houten planken op en smeerden die in met behanglijm. We hoefden nu enkel nog maar de mousse mat op de plank te leggen. We spraken af welke rollen stof we zouden gebruiken en knipten een groot stuk uit, iets breder dan de planken.
Leg het katoen netjes neer en draai de plank om: de rand van de stof kan dan mooi over de onderkant van de plank worden gevouwen. Zorg ervoor dat de vouwen zo plat mogelijk zijn, zodat de zitting in evenwicht is. Nu is het tijd om de grote nietmachine voor hout tevoorschijn te halen en rondom de gevouwen stof te nieten. Het enige wat nu nog rest, is om de plank om te draaien en aan de nachtkastjes eraan vast te maken om te voorkomen dat hij verschuift.
We gebruikte 4 metalen bevestigingshaken per bankje. Twee aan de achterkant en twee aan de zijkanten. Kinderen hebben immers geen zittend gat, en de bankjes moeten wel in één stuk blijven. Je kan de lades in de nachtkastjes laten zitten (wat wij hebben gedaan) of ze verwijderen om een open ruimte te creëren waarin je schoenen, tassen of boeken kan opbergen… Afhankelijk van hoe je de meubels wil gebruikt.
Leve een tweede leven voor spullen!