In een wereld met een honger naar hernieuwbare energie is de zoektocht om zonnepanelen efficiënter te maken belangrijker dan ooit. Traditionele zonnecellen, die voornamelijk bestaan uit silicium, lijken hun efficiëntielimiet bereikt te hebben, met een maximum van 23%. Een uitdaging voor René Janssen, Professor aan de Technische Universiteit Eindhoven. Zijn onderzoek richt zich op zonnecellen in perovskiet, die een hogere efficiëntie beloven.
Perovskiet, een halfgeleidend zout, wordt gewaardeerd om zijn vermogen om zonlicht efficiënter om te zetten in stroom. Maar ondanks het potentieel presteerden perovskietcellen niet optimaal. Het onderzoeksteam, met wetenschappers van de universiteiten van Toronto en Eindhoven, ontdekte dat het mengsel van bromide en jodide in één van de lagen van de cel niet optimaal was, waardoor de efficiëntie afnam.
De door Janssen en zijn team voorgestelde oplossing bestaat uit de toevoeging van een speciale chemische verbinding, waardoor niet alleen de efficiëntie maar ook de stabiliteit van de zonnepanelen verbetert. Dit is een belangrijke stap in de richting van het optimaliseren van perovskietzonnecellen.
Wat zijn de uitdagingen voor het op de markt kan komen?
Voordat deze oplossing op grote schaal kan worden toegepast, moeten een aantal obstakels worden opgelost, waaronder het gebruik van lood, een giftig materiaal. Het onderzoeksteam onderzoekt veiligere alternatieven en manieren om perovskietzonnecellen verder te optimaliseren zodat ze beter presteren dan siliciumcellen.