Waarom de VME voortaan beter beschermd is tegen aannemers en leveranciers

Als eigenaar van een appartement maak je deel uit van de vereniging van mede-eigenaars (afgekort de VME). Een nieuwe wet zorgt er nu voor dat die VME dezelfde bescherming geniet dan een consument tegen te verregaande clausules in contracten. Wat moet je daarvan weten?

Hoe zat het tot nu?

Tot op heden was het zo dat verenigingen van mede-eigenaars niet als een consument werden beschouwd door de wetgever. Dat betekende dan ook dat in de overeenkomsten die leveranciers en aannemers met de VME afsloten (denk bv. maar aan firma’s voor onderhoud van de lift, poetsdiensten, aannemers voor herstellingen enz.) wel eens clausules konden staan die verregaand in het nadeel van de VME waren. De wettelijke regels die consumenten op dat vlak beschermen (en die te verregaande clausules  verbieden) waren nu eenmaal niet van toepassing.

Wat verandert er?

Een nieuwe wet past dat nu aan.  Voortaan heeft de VME dezelfde bescherming als consumenten als het er om gaat te kijken welke clausules in overeenkomsten die met de VME worden afgesloten al dan niet geldig zijn.

Voorwaarde hiervoor is wel dat vijfenzeventig procent of meer van haar aandelen in de gemeenschappelijke delen zijn toebedeeld aan kavels die geen professionele bestemming kunnen hebben overeenkomstig de statuten van de mede-eigendom. De nieuwe beschermingsregels gelden dus bv. niet als meer dan 25 % van de kavels binnen het gebouw handelspanden zijn.

Jan Roodhooft, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼