De wachttijd voor een bouwvergunning klopt alle records

De voorzitter van de Orde van Architecten in ons land, Francis Metzger, trekt aan de alarmbel. Nog nooit liep de wachttijd voor het bekomen van een bouwvergunning zo op!

real estate estimation

Een bouwvergunning is een document dat je toestemming geeft om bepaalde werken uit te voeren. Als je van plan bent om een huis te bouwen, renoveren of uit te breiden, is het essentieel dat je eerst een bouwvergunning aanvraagt. Het is aan de gemeente waar het huis staat om te beslissen of je al dan niet een bouwvergunning krijgt. Twintig jaar geleden duurde het amper een paar weken om het document te bemachtigen, maar tegenwoordig neemt het proces vaak meerdere maanden in beslag, vooral in Brussel en Wallonië, waar het proces trager is dan ooit. Het is een echt hindernissenparcours, zowel voor particulieren als voor professionals zoals architecten en projectontwikkelaars.

Meer dan anderhalf jaar!

Francis Metzger gaf enkele concrete voorbeelden op de Franstalige radiozender Bel RTL: "Het is een catastrofe, vooral in Brussel," betreurt hij. "In Wallonië is de uitdaging om de administratieve autoriteiten te ontmoeten." "Brussel is het absolute toppunt", betreurt de beroemde architect. "Als ik kijk naar steden van vergelijkbare grootte zoals Amsterdam, Berlijn en Marseille, dan duurt het vier maanden om een bouwvergunning te krijgen. Wie recent een bouwvergunning aanvroeg, zal begrijpen dat het in Brussel meer dan anderhalf jaar duurt voor hetzelfde soort project!" Drie keer zo lang!

And the winner is…

Bovendien omschrijft Francis Metzger dit als een situatie van ‘rechtsonzekerheid’. "Uiteindelijk krijg je soms geen vergunning…". Dit zorgt er natuurlijk voor dat sommige mensen de werken illegaal uitvoeren, zelfs als ze hun situatie achteraf moeten regulariseren… of niet. "Veel mensen kunnen het zich niet veroorloven om zo lang te wachten, dus werken ze illegaal en vragen ze geen vergunning aan," voegt hij eraan toe. Een administratie waarvan de prestaties betreurenswaardig zijn en die volgens Metzger uiteindelijk investeerders zal ontmoedigen om naar Brussel te komen, afgeschrikt door de aanhoudende rechtsonzekerheid.

Wanneer digitaal?

De Orde van Architecten roept de lokale en gewestelijke overheden nog maar eens op om zo snel mogelijk werk te maken van oplossingen, met twee prioriteiten: het versterken van de mankracht en financiële middelen van overheidsinstanties, en het automatiseren van procedures. Eén van de voorgestelde pistes is de digitalisering van vergunningen op nationaal niveau. In Wallonië wordt er nog steeds gewerkt met papieren vergunningen, net als in sommige Brusselse gemeenten! Vlaanderen is daarentegen al lang geleden digitaal gegaan en daar zijn er geen gevallen van wachttijden die soms oplopen tot meer dan 30 maanden, zoals wel het geval is in de hoofdstad en het zuiden van het land…

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼