Wie betaalt de deskundige in een geschil met je aannemer?

Als je een discussie hebt met je aannemer over de kwaliteit van de werken die hij uitvoerde wordt wel eens een deskundige aangesteld. Wie betaalt de kosten van deze deskundige en kan je ze uiteindelijk laten terugbetalen door de aannemer?

conflict

Eigen deskundige

Je kan vooreerst een eigen deskundige onder de arm nemen.  Tenzij een rechtsbijstandsverzekeraar diens kosten ten late zou nemen zal je je eigen deskundige moeten betalen.  Zelfs als je uiteindelijk gelijk krijgt en de aannemer effectief in de fout ging op je werf kan je de kosten van je eigen deskundige in de regel niet laten terugbetalen door de aannemer.

Gerechtsdeskundige

Komt de zaak voor de rechtbank en stelt die een deskundige aan dan moet jij als bouwheer die meestal wat men noemt ‘provisioneren’. Je zal dus de deskundige voorlopig moeten betalen waarbij diens kosten en erelonen flink kunnen oplopen.

Uiteindelijk zal de rechtbank beslissen wie de kosten van de deskundige definitief moet dragen. Win je de zaak dan zal je de rekening van de deskundige die je al betaalde allicht kunnen verhalen op de aannemer (mits die tenminste voldoende solvabel is).  Krijg je deels gelijk dan zou de rechtbank de kosten van de deskundige ook kunnen ‘verdelen’.

Minnelijk aanstellen

Een andere mogelijkheid bestaat erin dat je samen met de aannemer beslist om een deskundige te gelasten om jullie discussie op te lossen.  In dat geval spreek je onderling af wie diens kosten zal betalen.  Een mogelijke afspraak kan er in bestaan de kosten elk voor de helft te betalen. Een andere denkpiste kan zijn ze elk voor de helft voor te schieten en ze uiteindelijk te laten terugbetalen door diegene die ongelijk krijgt.

Jan Roodhooft, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼