De toekomst van de bouwindustrie: 70 landen herzien hun manier van bouwen!

70 landen verenigen zich voor duurzamer, klimaatbestendiger bouwen 🌍✊. Een keerpunt in de strijd tegen de opwarming van de aarde? Of een publiciteitsstunt die wel eens zou kunnen mislukken?

construction durable

Op vrijdag 8 maart 2024 verzamelden 70 landen, waaronder de Verenigde Staten en Saoedi-Arabië (met uitzondering van China), zich rond de klimaatnoodtoestand en de noodzaak om de bouwsector te hervormen. Deze landen ondertekenden de Verklaring van Chaillot tijdens het eerste "World Buildings and Climate Forum", een samenwerking tussen de VN en de Franse regering om de milieu-impact van de bouwsector te verminderen en tegelijkertijd de veerkracht tegen natuurrampen te verbeteren.

Verminderen van uitstoot en materialen aanpassen

Het doel is duidelijk: het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen door de bouwsector, die momenteel verantwoordelijk is voor 21% van de wereldwijde uitstoot, en het verbeteren van de duurzaamheid van de infrastructuur. De Verklaring van Chaillot benadrukt het belang van het ontwikkelen van bouwnormen, verantwoorde vastgoedfinanciering, het gebruik van milieuvriendelijke materialen en het verbeteren van de energie-efficiëntie.

Dringende actie

De bouwsector is helemaal niet in lijn met de doelstellingen van het Akkoord van Parijs en ziet zijn emissies blijvend stijgen. Geconfronteerd met een voorspelde verdubbeling van het bouwareaal tussen nu en 2060, roepen de ondertekenaars op tot een algemene mobilisatie voor een overgang naar groenere en economisch haalbare praktijken.

Naar een duurzame toekomst

De aangegane verbintenissen omvatten het geven van voorrang aan de renovatie van bestaande gebouwen boven nieuwbouw, het verminderen van het energie- en waterverbruik en het opleiden van professionals in de sector in deze nieuwe aanpak. Het valt nog te bezien welke concrete resultaten dit forum zal opleveren…

✨ Zoek je een nieuwbouwproject om te investeren of om in te wonen? Ontdek onze selectie van nieuwbouw in heel België! Of je nu een ervaren investeerder bent, een toekomstige huiseigenaar of gewoon op zoek bent naar opportuniteiten, ons assortiment nieuwe projecten zal je verleiden en voldoet aan al je verwachtingen. 🏗️ 🏘️ Laat je inspireren door ons aanbod nieuwbouw en vind het perfecte pand om je dromen en projecten te realiseren! 🎯 🚀 🎯 📈 💸✨