Na ettelijke bezoeken heb je eindelijk de woning van je dromen gevonden. Je ziet het al volledig voor je: je weet al precies welke kleur blauw er op de muur in het salon komt! Je wil een bod doen op een huis, een appartement of een grond, maar weet je niet helemaal zeker hoe je dat doet? Lees dan goed de tips van onze advocaat!
1. Een bod is bindend!
Als je een bod doet op vastgoed, dan is dat in principe bindend. Als de verkoper je bod aanvaardt, dan zit je aan de koop vast. Wil je na deze aanvaarding toch niet kopen, dan kan de verkoper van jou een schadevergoeding vragen. Die bedraagt veelal 10 % van de afgesproken koopprijs. Bij discussie zal de verkoper wel moeten bewijzen dat je een bod deed. Deed je het bod enkel mondeling dan zal dat bewijs allesbehalve eenvoudig zijn.
De twee gevallen waarin je het recht hebt om je bod terug in te trekken zijn:
-de verkoper heeft niet gereageerd op je koopvoorstel
-de verkoper heeft je bod geweigerd of heeft niet gereageerd binnen de termijn die je hebt gegeven
2. Maar niet voor de verkoper…
Terwijl jij als kandidaat-koper gebonden bent door het bod dat je doet, is de verkoper dat niet. Zelfs als je een bod doet ten belope van de vraagprijs die de verkoper vooropstelde, is de verkoper niet door je bod gebonden. Het staat hem zelfs in dat geval vrij om je bod al dan niet te aanvaarden. Sterker nog, de verkoper kan het pand tegen dezelfde of zelfs een lagere prijs dan diegene die je bood verkopen aan een andere potentiële koper.
De prijs die de verkoper vooropstelt is namelijk enkel een aanbod tot onderhandelen waaraan de verkoper niet vast zit. Eens de verkoper je bod aanvaardde zit hij daar wel aan vast en moet hij het vastgoed tegen de overeengekomen prijs aan jou betalen.
3. Een bod moet niet noodzakelijk schriftelijk zijn
De verkoper (of diens vastgoedmakelaar) zal vaak vragen dat je je bod ook op papier zet. Op die manier beschikt de verkoper nu eenmaal over een bewijs van je bod. Weet echter dat een bod doen niet noodzakelijk op papier moet gebeuren. Je kan je ook beperken tot een mondeling bod. Het enige wat je dan riskeert is dat de verkoper er geen rekening mee houdt…
Er zijn voordelen aan je bod toch op papier zetten, maar het is belangrijk hieraan voldoende aandacht te besteden. Geef in je bod aan wie je bent en dat je het bod doet voor jezelf of voor iemand anders, die je vermeldt. Geef ook aan welk vastgoed je wil kopen (bestaat het uit meerdere percelen duidt dan duidelijk aan welke inbegrepen zijn) en tegen welke prijs je bereid bent te kopen.
Zijn er voor jou belangrijke voorwaarden die je in de koopovereenkomst wil laten zetten (bv. dat de verlichting en gordijnen inbegrepen zijn in de koop) geef deze dan duidelijk aan. Wil je het pand kopen onder de opschortende voorwaarde dat je een lening krijgt van de bank, dan vermeld je dat ook maar beter duidelijk in je bod.
4. Beperk je bod in de tijd
Zorg ervoor dat je bod beperkt is in de tijd. Voeg bijvoorbeeld de omschrijving “bod geldig tot xx/xx/xx” toe. Die periode moet zo kort mogelijk zijn (bijvoorbeeld maximum 7 dagen). Zolang je bod geldt zit je namelijk vast. Je kan in die periode ook maar moeilijk gaan bieden op een ander pand, omdat je dan riskeert uiteindelijk twee panden te moeten kopen. Bovendien kan een verkoper die jouw bod op zak heeft wel eens ‘dralen’ in de hoop uiteindelijk een andere koper te vinden die een hoger bod doet. Neem je geen beperking op in de tijd dan blijft je bod lopen tot je het intrekt, zelfs al aanvaardt de verkoper het pas 6 maanden later.
5. Stort geen voorschot
Zorg er ook voor dat je geen voorschot betaalt aan de verkoper als je een bod doet. Een dergelijk voorschot kan pas aan de orde zijn bij het afsluiten van een compromis of de ondertekening van een koop-verkoopbelofte. Zorg er zelfs dan voor dat het voorschot geblokkeerd wordt tot het verlijden van de notariële akte en dit bv. op rekening van de notaris.
Als je sterk geïnteresseerd bent in een pand maar wat bedenktijd wil, dan kan je een optie vragen aan de verkoper. Weet dat de verkoper ‘in ruil’ wel eens zou kunnen vragen dat je hiervoor een optievergoeding betaalt. Als je de optie niet licht komt deze vergoeding toe aan de verkoper.
Lees je bod vooral zorgvuldig en met een helder hoofd na om ongewilde fouten te voorkomen. Het koopaanbod moet worden opgesteld volgens de regels van de kunst. Het vereist opschortende voorwaarden en voorwaarden die betrekking hebben op jou, wat complex kan zijn om te formuleren.