De residentiële vastgoedmarkt in Brussel lijkt te stabiliseren na een periode van voortdurende groei. De jaarlijkse analyse van de Unie van Landmeters-Experten van Brussel (ULEB) toont een stabilisatie, en zelfs een daling van sommige cijfers in 2023.
Stijging bij de appartementen, maar niet zo sterk als in Parijs
Volgens het rapport van de ULEB is de prijs van appartementen die uit de hand verkocht worden blijven stijgen en is hun prijs tot boven de 3.000 euro/m² geklommen. Eric De Keghel, voorzitter van de vastgoedcommissie, tempert echter de verwachtingen en wijst erop dat de prijzen in Brussel waarschijnlijk niet zullen stijgen tot het niveau van Parijs. Ondanks de aanwezigheid van de Europese instellingen blijft de druk op de vastgoedprijzen minder groot.
Daling bij de huizen, sterke invloed van EPC-scores
Voor residentieel vastgoed dat uit de hand verkocht wordt, werd een stevige daling met 8% vastgesteld in vergelijking met 2022. Daarnaast is de invloed van EPC-certificaten op de waarde van vastgoed toegenomen, met een stevige prijsdaling van panden met een F- of G-score.
Perspectieven en nieuwe regels
Ondanks de stijging van de rentevoeten voor hypothecaire leningen zou de markt volgens de Uleb rond de 3% moeten blijven als de rente stabiliseert. Nieuwe EPC-regels zouden de situatie echter kunnen veranderen, waarbij een herwaardering van de markt verwacht wordt. Appartementen met een slechte EPC-score zouden in waarde kunnen dalen, terwijl de prijs van nieuwe appartementen zou kunnen stijgen.
Beperkingen voor jonge kopers
Tot slot wijst de Uleb op de uitdagingen waar heel wat potentiële kopers mee af te rekenen hebben, vooral jonge kandidaat-kopers die zich genoodzaakt zien om te gaan voor een appartement of Brussel te verlaten omdat ze niet voldoende financiële middelen hebben om een huis te kopen.