Als verhuurder van een woning of appartement waarin je huurder zijn hoofdverblijfplaats heeft moet je de huurovereenkomst die je hebt met je huurder laten registeren. Los van de sancties die je riskeert als je dat niet doet, heb je nu een extra motivering om daartoe over te gaan. Wat moet je daarvan weten?
Wettelijke verplichting
Als verhuurder moet jij de huurovereenkomst voor je woning of appartement laten registreren. Je kan die verplichting in het huurcontract niet ten laste leggen van je huurder. Concreet moet je de registratie laten doen binnen de twee maanden na het aangaan van de huurovereenkomst. Deze registratie is gratis. De gemakkelijkste werkwijze bestaat er in de registratie te doen via internet.
Sanctie
Hou je je hier niet aan dan kan je huurder het contract van de ene dag op de andere beëindigen zonder opzegtermijn. Hij moet dan ook geen schadevergoeding aan jou betalen. Wat betreft het Brussels gewest geldt deze sanctie alleen voor zover een ingebrekestelling, door de huurder aan de verhuurder gericht met een aangetekende brief, om de huurovereenkomst te registreren gedurende één maand zonder verdere behandeling is gebleven. Is het huurpand gelegen in het Waals gewest, dan kan je als verhuurder de huur ook niet indexeren zolang de huurovereenkomst niet geregistreerd is.
Bijkomende reden
Als je het huurcontract kosteloos registreerde als privéverhuur waarbij het verhuurde goed uitsluitend als woning gebruikt zal worden kan je huurder de betaalde huur nooit meer als beroepskosten inbrengen en dit zelfs niet als hij het pand beroepsmatig zou gaan gebruiken. Door het huurcontract kosteloos te laten registreren vermijd je dus dat je later een extra belastingaanslag zou krijgen (en op de werkelijke huurinkomsten zou worden belast) omdat je huurder het pand toch beroepshalve gebruikt.
Jan Roodhooft, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)