Op zondag 31 maart hebben 330 mensen in Brussel gemanifesteerd voor betaalbaar wonen in de context van de vastgoedcrisis. Hun voorstellen zijn eerder stevig.
Op de laatste dag van de maand maart 2024 manifesteerden 330 burgers in Brussel voor het recht op huisvesting. De manifestatie kwam er na een oproep van de Europese actiecoalitie voor het recht op huisvesting en op wonen in de stad. De manifestanten trokken de straten van de hoofdstad op om de hoogdringendheid te benadrukken van een recht op huisvesting dat “gerespecteerd wordt en toegankelijk is voor iedereen”.
Een unanieme kreet om waardigheid
Vanaf 15 uur weerklonken in metrostation Graaf van Vlaanderen slogans als "Huizen voor mensen, niet voor het geld". De organisatie ‘Rassemblement bruxellois pour le droit à l’habitat’ (RBDH, vrij vertaald Brusselse vereniging voor het recht op wonen), de medeorganisator van het evenement, benadrukte dat "toegang tot waardige en betaalbare huisvesting een grondrecht is". Voor de VZW "is en mag huisvesting nooit een product zijn dat bedoeld is om winst te maken op een investering".
Voor de VZW is het zeer bedenkelijk dat de markt gedomineerd blijft door de private sector, met "als hoofddoel het maximaliseren van de winst op transacties". De organisatie wees er ook op dat "duizenden mensen in België moeite hebben om een degelijke woning te vinden aan een prijs die in verhouding staat tot hun inkomen, of zelfs om een woning te vinden tout court. En dat zijn in de eerste plaats onder andere alleenstaande moeders, daklozen, mensen van niet-Belgische afkomst en mensen met een andere raciale achtergrond".
Welke oplossingen?
RBDH roept op tot een significante stijging van het aantal sociale woningen en de invoering van strenge maatregelen om huurbedragen te checken en te verlagen. De organisatie heeft het over een minimaal quotum van 60% sociale woningen in alle grote publieke woonprojecten en 100% wanneer die gebouwd worden op publieke gronden. Private ontwikkelaars zouden dan weer verplicht moeten worden om "25% sociale woningen te voorzien in al hun projecten".
Andere eisen zijn een verlaging van de huurprijzen met 20% onder de huidige referentiewaarden, verplichte registratie van huurcontracten en een einde aan uithuiszettingen zonder alternatieve huisvesting.